Pentru achitarea impozitelor si a taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau prin retinere la sursa, contribuabilii vor completa si depune la fisc, de acum incolo, un singur document fiscal – Formularul 100 („Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat”), cu exceptia taxei pe valoarea adaugata, pentru care acestia vor folosi un formular distinct. Menit sa mai reduca din birocratia atat de stufoasa existenta in relatia Ministerului de Finante cu contribuabilii, actul normativ dispus de presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 231 din 13 aprilie 2010.
Urmare acestei reglementari dispuse de seful ANAF, configuratia grafica actuala a Formularului 100 va comporta o serie de modificari, astfel: va fi creat un tabel distinct, care sa cuprinda indicatorii necesari administrarii accizelor si a taxei de autorizare a jocurilor de noroc, regularizata periodic; se va reintroduce rubrica „impozit minim” , ca urmare a amanarii sistemului de plata anticipata a impozitului pe profit, pentru contribuabilii prevazuti de lege.
Asa dupa cum am mai scris, declaratia privind obligatiile de plata la bugetul statului se depune la institutia fiscala in a carei evidenta contribuabilul este inregistrat. Declaratia se completeaza pe format din hartie, cu codificarea informatiei prin cod de bare. Persoanele care detin certificat digital pot depune formularul fiscal prin mijloace electronice de transmitere la distanta. Termenul privind depunerea declaratiei este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare de raportare, daca legea nu prevede altfel.
C.D.