Soferii care modifica aparatele de taxat, amendati cu 1000-5000 de lei
Taximetristii care modifica aparatele de taxat, cu scopul de a-i „incarca” si mai tare pe clienti, sunt pasibili de amenzi cuprinse intre 1.000 si 5.000 de lei, potrivit unui proiect de act normativ elaborat de Ministerul Transporturilor. Totodata, o sanctiune asemanatoare pot incasa si soferii care efectueaza transport in regim de taxi fara a avea aparatul de taxat sigilat; care executa curse taxi in afara localitatii pentru care sunt autorizati; care implica taxiul, in mod deliberat, in activitati cu caracter infractional ori in alte acte antisociale; care nu se supun controlului autoritatilor abilitate. Proiectul de act normativ mai prevede si faptul ca, in cazul in care nu fac dovada detinerii autorizatiei de transport in regim de taxi sau a autorizatiei de transport in regim de inchiriere, politia poate suspenda dreptul de utilizare a autovehiculului in cauza.
Ministrul Economiei stopeaza voiajarile in strainatate ale subalternilor
Adriean Videanu, ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, a decis ca, incepand cu data de 1 aprilie 2010, „deplasarile in strainatate ale tuturor salariatilor companiilor aflate in portofoliul acestui minister sa primeasca acordul de principiu al secretarului de stat, coordonator al domeniului vizat, inainte de a fi aprobate de catre Consiliul de Administratie”. Ministrul Videanu a luat o astfel de decizie nu din proprie initiativa, asa cum ar fi fost de dorit, ci in urma semnalarilor presei referitoare la voiajarile peste hotare ale unor sefi sau sefuleti din amintitele societati comerciale, in conditiile in care nu putine recurg la disponibilizari de personal sau abia isi mentin activitatea pe linia de plutire, din cauza efectelor crizei.
Evaluarea populatiilor de animale carnivore protejate
Gestionarii fondurilor cinegetice din Prahova, impreuna cu reprezentanti ai Institutului de Cercetari si Amenajari Silvice Bucuresti si ai Agentiei pentru Protectia Mediului Prahova, vor desfasura, in perioada 1-24 aprilie 2010, o actiune anuala de evaluare a speciilor de urs brun, lup, ras si pisica salbatica, animale strict protejate de lege. Scopul acestei actiuni este acela de a stabili cotele de recolta pentru sezonul 2010-2011, la nivelul Prahovei. Potrivit directorului APM Prahova, Mihai Buzea, recoltarea animalelor din mediul lor natural se face exclusiv in scopul managementului speciilor (mentinerea populatiilor de carnivore mari la un nivel optim care sa le asigure supravietuirea) sau in cazul in care pun in pericol sanatatea si securitatea publica, precum si siguranta animalelor domestice, prin frecventarea intravilanului localitatilor.
In cadrul echipelor mixte care vor parcurge traseele de observatie si evaluare a speciilor mentionate se pot inrola si reprezentanti ai institutelor de cercetare, ai ONG sau ai institutiilor de invatamant superior interesate. Pentru aceasta, ele trebuie sa contacteze APM Prahova, telefon 0244/544.134 (int.213), e-mail: officeTapmph.ro sau biodiversitateaTpmph.ro.
O veste buna pentru agricultori
Printr-o recenta hotarare de Guvern, fermierilor li se vor aloca 1,4 miliarde de lei din partea Ministerului Agriculturii pentru cheltuielile impuse de efectuarea lucrarilor agricole. Este vorba despre un cuantum de 71 de euro/ha – pentru plata directa unica pe suprafata de teren lucrat, 45 de euro – pentru plata culturilor energetice (porumb, rapita, soia s.a.) si 165 de euro/ha – pentru plata culturii de sfecla de zahar. Fondurile alocate de Ministerul Agriculturii provin din privatizarea unor companii ale statului, iar suma cuvenita fiecarui fermier va fi expediata prin virament bancar de catre Agentia de Plati si Interventii in Agricultura, direct in contul beneficiarului.
Proiecte cu finantare guvernamentala
Oficiul Teritorial pentru Intreprinderi Mici, Mijlocii si Cooperatie Ploiesti, in colaborare cu Prefectura Prahova, a organizat, zilele trecute, o sesiune de comunicare a procedurii de implementare a unor proiecte finantate partial de la bugetului statului, la care au participat circa 40 de intreprinzatori sau potentiali intreprinzatori, majoritatea tineri. Programele guvernamentale supuse atentiei acestora se refera la dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale in randul tinerilor si facilitarea acestora la finantare, la sustinerea mestesugurilor si a artizanatului, la dezvoltarea culturii antreprenoriale in randul femeilor manager din sectorul IMM. Pentru informatii suplimentare, cei interesati pot suna la telefon 0244/522.085, fax 0244/544.054 sau pot accesa www.aippimm.ro