* In 16 ani, doar 20 de blocuri au fost modernizate din 400 aflate pe lista

In fiecare an, odata cu apropierea lunii martie, autoritatile isi aduc aminte de consolidarea cladirilor incadrate in clasa I de risc seismic si care prezinta un pericol public. Insa, de la aparitia legislatiei in domeniu, din 1994, din 400 de cladiri expertizate la nivel national s-au consolidat doar 20. In judetul Prahova, situatia este similara celei de la nivel national: din 54 de cladiri incadrate la clasa I risc seismic, doar una va fi gata – daca va fi gata! – luna aceasta.

Autoritatile dau vina pe cetateni, sustinand ca refuza sa paraseasca locuintele pentru a putea fi consolidate, in timp ce acestia din urma invoca faptul ca nu au unde sa se mute, deoarece nu le sunt puse la dispozitie locuinte de urgenta. Cine va raspunde, insa, in cazul unui dezastru?
,,Se fac intalniri, se dau declaratii incurajatoare, dar toate acestea nu pot ascunde realitatea – din 400 de cladiri s-au consolidat, mai putin de 20 in 16 ani, de cand a fost adoptata ordonanta. Degeaba se aloca fonduri anual’’, ne-a precizat Mihai Mereuta, presedintele Ligii Asociatiilor de Proprietari din Romania. ,,Masurile de inasprire a legislatiei prin sanctionarea proprietarilor care impiedica desfasurarea programului nu au niciun efect, deoarece cheia problemei este in mainile autoritatilor locale. Nu pun la dispozitie locuinte pe perioada consolidarii imobilelor, nu se respecta termenele in executarea lucrarilor de consolidare si nu se raporteaza transparent motivele intarzierilor’’, ne-a mai explicat Mihai Mereuta.
La randul sau, Ion Stan, presedintele Uniunii Asociatiilor de Proprietari Prahova ne-a declarat: ,,Marea problema e ca Guvernul a transferat toata responsabilitatea in carca autoritatilor locale, iar acestea nu au de unde sa asigure spatii de locuit pe perioada consolidarii. Sigur exista si posibilitatea ca primariile sa acorde bani de chirie, insa oamenii fiind in varsta nu accepta sa se mute’’.
,,Greseala s-a produs cand, dupa Revolutie, au fost vandute apartamente in blocuri afectate de cutremurul din 1977. Ar fi trebuit, de fapt, sa fie vandute dupa consolidare si nu inainte, iar ca oricare alt lucru pe care il cumperi, apartamentele ar fi trebuit sa aiba si ele garantie. Iar acum ar fi mai eficient sa demoleze blocurile respective si sa ridice altele noi, decat carpeala aceasta’’, a conchis interlocutorul nostru.
Guvernul a aprobat, saptamana trecuta, la propunerea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului hotararea pentru aprobarea unui program de actiuni pe anul 2010 privind proiectarea si executia lucrarilor de consolidare pentru reducerea riscului seismic la cladirile de locuit multietajate, incadrate in clasa I de risc seismic. Programul include doar 22 de cladiri aflate in diverse stadii de proiectare si executie a lucrarilor de consolidare, preluate din programul pe 2009, care se vor finaliza anul acesta si in perioada urmatoare 2011-2012.
Pe lista respectiva se afla un singur imobil din judetul Prahova, respectiv Blocul A7, din strada Cibinului, nr. 2, construit in 1962, cu 60 de apartamente. Potrivit presedintelui Uniunii Asociatiilor de Proprietari Prahova, in prezent, o alta asociatie de la Blocul 3 din strada Brebenei va accepta consolidarea imobilului ,,Au discutat cu domnul primar si oamenii au fost de acord ca trebuie sa demareze procesul de consolidare. S-a stabilit ca, mai intai se va realiza reexpertizarea cladirii’’, ne-a mai precizat Ion Stan.
Conform listei oficiale de pe site-ul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, in judetul Prahova exista 54 de blocuri incadrate la clasa I risc seismic – noua in Campina, sase in Boldesti Scaeni, trei in Valenii de Munte, alte sase in Mizil, unul in Urlati si restul in Ploiesti. Insa toate acestea au fost expertizate in perioada 1994 – 2000, iar de atunci si pana in prezent, degradarea lor a continuat, ba, mai mult, si cele incadrate in clasa II risc seismic, probabil ca la o noua expertiza ar trebui sa treaca tot in clasa I.
Cristina DOBRE