Cresterea fluxului de deseuri electrice si electronice din ultimii 20 de ani in tarile Uniunii Europene a determinat aparitia unor directive prin care sa se reglementeze gestionarea acestora. Romania trebuie sa colecteze, anual, 4 kg de astfel de deseuri de locuitor, obligatie pe care o au si celelalte state membre ale Uniunii Europene. In cadrul acestei campanii, anul trecut romanii au renuntat la 1440 de tone de deseuri de acest tip, de la ploiesteni colectandu‑se aproximativ 34 de tone. Romanii nu sunt prea interesati de aceasta campanie, cantitatea de deseuri stransa diminuandu-se considerabil, in timp ce campania derulata si in orasele cu un numar mai mic de locuitori sau in mediul rural a fost un esec total. Daca, anul trecut, in Ploiesti, functionau 11 centre de colectare, in prezent mai functioneaza doar unul, deoarece cantitatea de deseuri adusa de catre cetateni a scazut. ,,Nu stiu care este motivul pentru scaderea interesului vizavi de campanie. Fie s-a diminuat din cauza crizei, oamenii nemaiputand achizitiona produse noi, scazand si nivelul de cumparare, fie au avut mai mult succes campaniile de buyback. Oricum, tot din acest motiv colectarea stradala nu se va mai desfasura ca pana acum lunar, ci o data la trei luni’’, ne-a declarat Viorica Avram – seful Biroului de Protectie a Mediului, din cadrul Regiei Autonome a Serviciilor Publice Ploiesti. Sistemul buyback, practicat de tot mai multe magazine, permite cumparatorilor sa primeasca o reducere de pret atunci cand cumpara aparate noi, in schimbul aparatelor vechi de acasa, indiferent daca acestea sunt sau nu functionale ori deteriorate.
La randul sau, Florin Raduta, magazioner la un astfel de centru, din Urlati, ne-a declarat ca oamenii nu sunt interesati de aceasta campanie: ,,Oamenii vin si ma intreaba ce castiga daca aduc obiectele vechi la centru. Iar cand le raspund ca nu e vorba despre bani, ci despre o campanie ecologica imi inchid telefonul si nu-i mai intereseaza altceva. Prefera sa le lase aruncate prin curti’’. Viceprimarul orasului, Lazar Stan, este de parere ca ar trebui o informare mai buna pentru ca respectiva campanie sa aiba mai mult succes. In 2009, firma din Urlati, care s-a ocupat de colectarea deseurilor de acest tip nu a reusit sa adune decat cinci televizoare si doua aspiratoare.

DEEE-urile – importanta sursa de poluare

Echipamentele electrice si electronice (EEE) sunt considerate cele care functioneaza pe baza de curent electric sau campuri electromagnetice, precum si cele de generare, de transport si de masurare a acestor curenti si campuri, si care sunt destinate utilizarii la o tensiune mai mica sau egala cu 1000 volti curent alternativ si 1500 volti curent continuu. Deseurile de EEE-uri reprezinta echipamentele pe care detinatorul le arunca sau are intentia de a le arunca, precum si toate componentele, subansamblele si produsele consumabile, parte integranta a echipamentului. Fiecare dintre acestea este format dintr-o combinatie de componente care contin diferite substante, unele periculoase, care, pe de o parte, pot fi materii prime secundare ce pot fi reutilizate, iar pe de alta parte, pot fi o sursa importanta de poluare a mediului. Dintre acestea fac parte de la televizoare, frigidere, telefoane celulare, imprimante, faxuri, ceasuri, cantare, lampi si pana la jucariile de tipul trenuletelor electrice, al masinilor de cursa in miniatura sau al consolelor portabile de jocuri video.
Cele mai periculoase substante din EEE sunt plumbul, mercurul, cadmiul, cromul, arsenul, azbestul si substantele clorurate sau bromurate care scad puterea combustibila.
Cristina DOBRE