* Achizitia de masini noi sta pe loc
* Pe 20 martie incepe „Rabla” pentru tractoare

Dupa numai doua saptamani de la demararea Programului „Rabla”, firmele de dezmembrari auto au preluat, deja, spre casare de la persoanele fizice, „peste 20.300 de masini uzate, in conditiile in care, in tot anul trecut, au fost scoaze din uz 32.327 de masini mai vechi de 10 ani de la data fabricatiei”, a declarat, recent, presei Gheorghe Popescu, presedintele Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM). Cu cele 643 de rable scoase din uz, Prahova se situa, la finele saptamanii recent incheiate, pe pozitia a X-a, la nivel national, primele locuri fiind ocupate de judetele Cluj (1.420 de autovehicule predate), Bucuresti (1.232), Dolj (1.156), Ilfov (872) si Brasov (818). „Succesul acestui program a fost greu de intuit si gestionat chiar si de catre reprezentantii institutiei noastre. De aici si sincopa aparuta in procesul de tiparire si de acordare a tichetelor valorice catre firmele autorizate pentru dezmembrarea masinilor vechi”, a adaugat directorul Gheorghe Popescu.
Ceea ce ni se pare insa curios este faptul ca, in cele doua saptamani trecute de la lansarea Programului „Rabla”, au fost inaintate spre avizare Administratiei Fondului pentru Mediu, de catre dealerii autorizati, doar 456 solicitari de achizitie de masini noi desi, cum aminteam, au fost casate peste 20.300 de masini vechi. Ce se intampla oare cu restul tichetelor, a caror valoare individuala este de 3.800 de lei? Discutand cu cativa proprietari de rable, am aflat ca unii vor sa mai achizitioneze de pe piata unul-doua tichete, dupa caz, pentru a beneficia de maximum de facilitati prevazute de lege, dupa cum altii mai asteapta cateva luni, in speranta ca pretul cu care pot vinde tichetul detinut va mai creste cu cateva mii de lei.
Important de retinut pentru cititorii nostri este, de asemenea, si faptul ca, potrivit promisiunii ministrului Mediului, Laszlo Borbely, din data de 20 martie a.c. va fi lansat si Programul „Rabla” pentru tractoare. Atentie, insa, nu toate Remat-urile din programul „Rabla” pentru masini au dreptul sa primeasca spre casare si tractoare vechi, de aceea cei interesati trebuie sa consulte lista societatilor comerciale autorizate, disponibila pe site-ul Administratiei Fondului pentru Mediu.
D. CONSTANTIN