Dintre cei peste o mie de aspiranti la dobandirea calitatii de avocat stagiar, numai 10 la suta au fost admisi ! Acesta este “bilantul” examenului de primire in avocatura, sustinut la Sibiu, la sfarsitul lunii februarie. Si, daca, examenul unic s-a dorit o a doua sansa pentru cei care in toamna anului trecut au ratat intrarea in breasla, anul acesta, au scapat de testele sinteza si au dat peste intrebari tip grila. “A fost unul dintre cele mai dure examene pentru primirea in profesie. Aceasta, poate, si din cauza faptului ca intrebarile de tip grila au fost destul de grele”, ne‑au declarat surse din Baroul Prahova. Si, daca s-a picat pe capete la nivel national, din 1.000 de candidati promovand 100, si in Prahova din 27 de candidati, au reusit sa ia examenul 6.
In ceea ce priveste “examenul de primire in profesie a persoanelor care au promovat examenul de definitivat in alte profesii juridice”, din cei 8 aspiranti dornici sa activeze in cadrul baroului prahovean numai unul singur a trecut de baremul minim (nota 7), chiar daca examenul nu a fost atat de dur ca in cazul avocatilor stagiari, la aceasta „cate-gorie” dandu-se examen sinteza, si nu grila. Ceea ce lasa sa se vada clar ca se poate si invers decat stiam – teoria nu-i totuna cu… practica – atat timp cat cei mai multi dintre pretendenti lucreaza sau au lucrat in domeniul juridic.
Iar daca se poate trage o concluzie, aceasta ar fi ca, atat timp cat in magistratura este criza de personal, in avocatura – nu ! Este, probabil, si motivul pentru care, dupa cum spuneam, numai o zecime dintre candidati au reusit sa ia nota mimima 7, de trecere.
(F.T.)