* In luna februarie, Agentia Judeteana de Prestatii Sociale a platit ajutoare in valoare de 38,8 milioane de lei

Numarul prahovenilor care au incasat alocatii, ajutoare de stat ori indemnizatii diverse s-a dublat, in luna februarie a acestui an, comparativ cu luna decembrie 2009. Potrivit reprezentantilor Agentiei Judetene pentru Prestatii Sociale Prahova, numarul beneficiarilor a crescut foarte mult din cauza platii ajutoarelor de incalzire, care au inceput sa fie acordate odata cu prima luna a acestui an.
Cresterea ratei somajului s-a rasfrant, de asemenea, asupra cresterii numarului celor care au obtinut diferite ajutoare din partea statului. Astfel, din cauza veniturilor reduse, s-au majorat semnificativ solicitarile de acordare a unor alocatii complementare si de sustinere pentru familia monoparentala, dat fiind faptul ca tot mai multe familii se incadreaza in limita de 470 de lei pe membru de familie, cat este necesar pentru obtinerea ajutoarelor de la stat.
In luna februarie, peste 448.700 de prahoveni dintre cei aproximativ 830.000 de locuitori ai judetului au obtinut diferite ajutoare de la stat, cuantumul total al prestatiilor sociale platite catre beneficiari in luna mentionata ridicandu-se la 38.814.942 de lei (adica peste 388 de miliarde de lei vechi!), in crestere cu aproape 12 milioane de lei fata de decembrie 2009.
De unde provin aceste sume colosale? De exemplu, alocatia de stat pentru copii destinata celor 142.782 de beneficiari – cati se aflau in evidente luna trecuta, in judetul Prahova – a insemnat 8,6 milioane de lei. Pe locul doi in topul lunii februarie: ajutoarele pentru incalzirea locuintei cu gaze naturale, cu 106.383 beneficiari, reprezentand alocatii in valoare de peste 8,2 milioane de lei. Ajutoarele de incalzire cu lemne, carbuni sau cu combustibili petrolieri, care au ajuns la 73.288 beneficiari prahoveni, au scos din bugetul de stat peste 2,8 milioane de lei. Mult mai reduse au fost sumele primite in luna februarie drept ajutoare pentru incalzirea locuintei cu energie termica – 1,48 milioane de lei, pentru 29.118 familii. O suma considerabila au primit, insa, cei 7.708 beneficiari ai indemnizatiei pentru cresterea copilului pana la 2 sau 3 ani – 6,66 milioane de lei.
A ramas relativ constant cuantumul drepturilor acordate persoanelor cu handicap (8,3 milioane de lei), pentru ca si numarul acestora a variat foarte putin de la o luna la alta, situandu-se in jurul cifrei de 59.000 de beneficiari. La plata indemnizatiei lunare de hrana pentru bolnavii cu HIV/SIDA nu s-au inregistrat diferente, deoarece numarul beneficiarilor a ramas acelasi in luna februarie fata de luna ianuarie – 254.
Este de mentionat faptul ca, potrivit legislatiei in vigoare, o familie poate beneficia de mai multe drepturi, concomitent.
Violeta STOICA