Intr-un recent articol va informam ca reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Prahova au declarat ca „vor verifica la sange” pietele si unitatile care vand produse pentru Pasti, in scopul evitarii aparitiei imbolnavirilor, in aceste zile cand febra cumparaturilor produselor specifice atinge cote maxime. Si avem, iata, o prima confirmare a acestei promisiuni. Astfel, dupa cum ne-a precizat dr. Viorel Bogdan, directorul amintitei institutii, in urma unui recent control, peste jumatate dintre cele 45 de unitati comerciale verificate au fost gasite in neregula, drept pentru care inspectorii sanitar-veterinari (care au fost insotiti si de o echipa de jandarmi) au aplicat amenzi in valoare totala de aproape 30.000 de lei. Intre unitatile controlate s-au regasit 7 supermarketuri si 10 magazine alimentare (toate amendate!), 11 carmangerii (dintre care 4 sanctionate) si 15 macelarii (4 amendate). Cele mai frecvente nereguli intalnite au fost urmatoarele: depozitarea, etichetarea si manipularea necorespunzatoare a produselor, depasirea capacitatii de depozitare sau a obiectului de activitate.
Actiunea inspectorilor sanitar-veterinari prahoveni a facut parte dintr-o campanie de verificare nationala organizata de ANSVSA, ocazie cu care au fost confiscate, la nivel national, intrucat erau improprii consumului uman, 916 kg de carne, 480 kg de peste, 258 kg de produse de origine nonanimala, 41 kg de produse lactate si 7.200 de oua, in valoare totala de peste 48.000 de lei.
* * *
In perioada premergatoare Sarbatorilor Pascale, in afara abatorului specializat din comuna Posesti (apartinand SC Domidene SRL), conducerea DSVSA Prahova a acordat o derogare pentru sacrificarea temporara a mieilor si a iezilor (respectiv pana pe data de 4 aprilie) si abatoarelor din urmatoarele localitati: Ploiesti (SC Maraget Prod SRL); Barcanesti (SC Algrim Center SRL); Targsoru Vechi – sat Strejnic (SC Banipor SRL); Manesti (SC Brutus Impex SRL); Ceptura (SC Ladrisi Grup SRL). Inspectorii sanitar-veterinari atrag atentia crescatorilor de animale ca sacrificarea mieilor si a iezilor, si vanzarea carnii rezultate, in alte locuri decat cele autorizate se sanctioneaza cu amenzi cuprinse intre 20.000 si 40.000 de lei.
D. CONSTANTIN