Dupa cum v-am informat intr‑una dintre editiile cotidianului nostru, desi s-a dat de putin timp startul noii sale editii, Programul de stimulare a innoirii parcului auto national (denumit si Programul „Rabla”) a pornit in tromba, bugetul alocat de Ministerul Mediului fiind de 228 de milioane de lei, cu 20 la suta mai mare fata de cel din anul anterior. O alta noutate consta in faptul ca romanii interesati sa-si cumpere o masina noua pot preda la fier vechi pana la trei rable, in schimbul fiecareia primind cate un tichet in valoare de 3.800 de lei. In cadrul acestei editii a Programului „Rabla” pot fi achizitionate 60.000 de autovehicule noi, dintre care 40.000 de catre persoanele fizice, iar restul – de persoanele juridice.
La solicitarea cititorilor, revenim la aceasta tema, trecand in revista pasii pe care trebuie sa-i faca proprietarul unei masini vechi pentru obtinerea primei de casare, oferind informatii si despre durata de valabilitate a tichetului valoric. Aceasta deoarece – dupa cum ne-au declarat unii dintre cititorii nostri – multi nu dispun de restul banilor necesari cumpararii unei masini noi si urmeaza sa se imprumute sau sa vanda diverse bunuri disponibile (terenuri, case, actiuni), tranzactii care nu pot avea loc de pe o luna pe alta. In acelasi timp, alti titulari de tichete valorice primite in urma casarii rablelor ne scriu ca doresc sa nu le vanda imediat „unor bisnitari, cu doar 5-10 milioane de lei vechi, ci intentionam sa mai asteptam pana cand piata ne va oferi un pret mult mai bun. De aceea vrem sa aflam care este valabilitatea acestor tichete”.
Pentru a beneficia de avantajele Programului „Rabla”, persoana interesata trebuie sa indeplineasca, potrivit legii, urmatoarele conditii: sa predea vechea masina firmei de dezmembrari autorizate, in schimbul careia va primi tichetul valoric si certificatul de distrugere, cu acesta din urma obtinand certificatul de radiere din circulatie a autovehiculul uzat; inscrierea la un producator auto validat de Administratia Fondului pentru Mediu, in vederea achizitionarii autovehiculului nou, in baza tichetului valoric si a documentelor aferente obtinand o nota de inscriere; achizitionarea autovehiculului nou de la producatorul care i-a eliberat nota de inscriere. Valoarea nominala a tichetului/tichetelor se scade de catre producatorul auto validat din pretul de comercializare al autovehiculului nou, diferenta fiind asigurata de catre cumparator din surse financiare proprii sau, dupa caz, dintr-un imprumut bancar ori in baza unui contract de leasing financiar.
In ceea ce priveste valabilitatea tichetului valoric, conform deciziei Ministerului Mediului, Programul „Rabla” se va incheia la data de 25 noiembrie 2010. Drept urmare, potrivit Ghidului solicitantului, utilizarea tichetului valoric trebuie sa aiba loc „pana cel tarziu la data inscrisa in cuprinsul sau, respectiv 25 noiembrie”. In caz contrar, acest lucru atrage dupa sine nu doar „decaderea proprietarului din dreptul de a achizitiona un autovehicul nou prin acest program, ci si din dreptul de a utiliza tichetul valoric”.
D. CONSTANTIN