* Invitati de onoare au fost marii actori Ion Besoiu si Ion Dichiseanu

Scriitorul Radu Tudoran, autor al unor romane extrem de indragite de generatia ajunsa acum la varsta senectutii, dar si de catre cei tineri, precum „Toate panzele sus”, „Un port la rasarit”, „Intoarcerea fiului risipitor”, „Casa domnului Alcibiade” etc. – a fost omagiat, dupa cum v-am informat, vineri, in localitatea natala – Blejoi – la implinirea a 100 de ani de la nastere. Cea mai frumoasa surpriza pentru autoritatile locale si judetene, oamenii de cultura si localnicii veniti la eveniment, a reprezentat-o prezenta indragitilor actori Ion Besoiu si Ion Dichiseanu, care au detinut roluri importante in pelicula realizata dupa cartea „Toate panzele sus”, ce a aprins imaginatia si dorinta de aventura a milioane de romani. Primul a jucat rolul capitanului Anton Lupan, iar celalalt – pe cel al lui Pierre Vaillant. Premiera filmului a avut loc in urma cu 34 de ani.
La Casa de Cultura din satul Ploiestiori, acolo unde mai multi elevi din localitate au prezentat un fragment din romanul amintit si au intruchipat o parte dintre personaje, cei doi mari artisti au vorbit despre Radu Tudoran, despre cartile sale si despre celebra pelicula. Ion Besoiu a precizat ca „Toate panzele sus” va avea mereu cititori, deoarece setea de cunoastere a oamenilor este nestavilita si a laudat initiativa organizatorilor, datorita carora a fost marcata trecerea a 100 de ani „de la nasterea unui mare scriitor prahovean, a unui mare roman, a unui mare prieten. Sa ne bucuram ca, in aceste vremuri destul de tulburi din punct de vedere intelectual, ei au reusit si reusesc sa faca tot mai multe lucruri bune pentru cultura romaneasca”.
Convins ca fara arta nu se poate trai, Ion Besoiu a mai mentionat ca niciodata nu vor putea fi negate valorile culturale romanesti, „oricine va veni sa diriguiasca aceasta tara”. Actorul si-a amintit, cu emotie, de perioada in care a filmat pentru „Toate panzele sus”, numind-o una dintre cele mai frumoase perioade ale vietii sale. El a tinut sa mentioneze ca a participat cu ani in urma, si la un alt eveniment important pentru Prahova: dezvelirea bustului actorului Toma Caragiu. La randul sau, Ion Dichiseanu a povestit cum, dupa realizarea filmului, in timp ce calatorea cu trenul in Franta, la granita, persoana care i-a verificat pasaportul l-a recunoscut din filmele romanesti si a mentionat chiar numele personajului sau din „Toate panzele sus”. „Era un consumator de arta si de film romanesc si asta m-a incantat extraordinar”, a adaugat actorul. La Centenarul Radu Tudoran au luat parte, alaturi de autoritatile locale, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, academicienii Radu Voinea si Mircea Petrescu, traducatoarea Paula Romanescu, deputatul Marian Saniuta, criticul de arta si biograful familiei Bogza, Ion Filipciuc, inspectorul scolar general Nicolae Angelescu, directorul Bibliotecii Judetene „Nicolae Iorga”, Nicolae Boaru. Acesta din urma a anuntat, cu acest prilej, ca institutia pe care o conduce va lansa, in 2010, in premiera, o antologie cu publicistica lui Radu Tudoran.
Cei prezenti la manifestari au asistat la dezvelirea unui bust al scriitorului, la scoala din Blejoi si au vizitat locul unde s-a nascut acesta, in satul Blejoi. Din pacate, casa in care artistul a vazut pentru prima data lumina zilei nu mai exista. Dupa ce a fost demolata, in perioada primului razboi mondial, pe locul respectiv o alta familie a construit o locuinta. In apropiere, autoritatile au montat, insa, o placa comemorativa. La finalul manifestarilor, au fost premiati zece elevi, autori de eseuri, premiul special constand intr-o medalie aniversara de argint cu chipul lui Radu Tudoran si stema comunei.
Ana-Maria MAXIM