“Actul de justitie este, in esenta, un serviciu public. Pe cale de consecinta, era normal sa fie ceruta si parerea beneficiarilor, adica a justitiabililor, printr-un sondaj, vizavi de activitatea noastra”, avea sa afirme, la analiza activitatii Curtii de Apel Ploiesti presedintele instantei, magistrat Valentina Gheorghe. Sondajul urma sa fie efectuat chiar in luna septembrie 2009, dar tocmai atunci…. a avut loc protestul magistratilor. “Nu am renuntat, insa, la idee, dar ne -am gandit ca nu ar fi fost oportun sa realizam acest chestionar in perioada imediat urmatoare protestului – lunile octombrie, noiembrie si decembrie – fiindca nu se stinsesera inca ecourile protestelor. Dar, cel mai tarziu, in luna martie, va fi lansat”. Si asa s-a intamplat fiindca, incepand de astazi si pana vineri, Curtea de Apel Ploiesti va derula proiectul de sondare a opiniei publice “Pentru o justitie mai aproape de cetatean”, ce are ca obiectiv cunoasterea perceptiei publice cu privire la calitatea actului de justitie infaptuit de catre instantele de pe raza acesteia. Si, dupa cum se arata in comunicat “acest proiect se va derula din initiativa si sub coordonarea presedintelui Valentina Gheorghe si a vicepresedintelui Roxana Tudose, atat la nivelul Curtii de Apel, cat si al tribunalelor si judecatoriilor arondate”.
In acest sens, urmeaza a fi chestionati reprezentanti ai unor “categorii profesionale implicate in derularea actului de justitie – procurori, avocati, reprezentanti ai mass-media si justitiabili”. Fapt este ca, daca sunt intrebati doar justitiabii, de exemplu, si nu populatia, poate fi cu dus-intors. Pe de o parte, increderea in sistem nu are niciodata cum sa creasca, atata timp, cat regula este ca o parte sa piarda, si automat, perdantul va spune “Nu, nu am incredere !”. Pe de alta parte, a intreba omul care nu a avut vreodata tangente cu justitia, dar a auzit el, asa, ca judecatorii sunt corupti, iar nu-i bine, fiindca acesta concluzioneaza: “Da, este corupta justitia!”.
In context, de amintit sondajul efectuat la Judecatoria Oradea, unde majoritatea celor chestionati au spus ca magistratii sunt corupti, dar la intrebarea imediat urmatoare – daca au incercat sa dea vreodata bani vreunui judecator – aceeasi majoritatea a recunoscut ca… nu!
Revenind la instantele arondate Curtii de Apel Ploiesti, la inceputul anului s-a mai afirmat: “Numarul petitiilor indreptate impotriva judecatorilor a crescut in 2009, fata de 2008 si, cu predilectie, se refera la atitudinea judecatorului in sala de sedinte sau la unele aspecte care se refera la actele de procedura. Nu am o evidenta personala, dar stiu ca aceste nemultumiri privesc pe unii magistrati de la toate instantele de pe raza curtii. A crescut numarul reclamatiilor, lucru care trebuie sa ne dea serios de gandit” (presedinte Valentina Gheorghe). Eventuale circumstante atenuante: conditiile improprii in care isi desfasoara activitatea magistratii si, nu in ultimul rand, numarul redus al acestora, cel putin la Tribunalul Prahova, care in anul recent incheiat, a cunoscut cel mai mare numar de dosare repartizate unui judecator.
(F.T.)