
Substanta cancerigena in mai multe sucuri comercializate in Europa
Sucurile de fructe consumate de milioane de copii din mai multe state europene ar putea contine o substanta cancerigena, au avertizat oamenii de stiinta danezi. Acestia au descoperit in bautura un nivel ridicat de antimoniu, substanta care, in cantitati mari, poate fi mortala.
Cercetatorii de la Universitatea din Copenhaga au descoperit ca sucurile analizate contin, in medie, o cantitate de antimoniu de 2,5 ori mai mare decat cea permisa.
Oamenii de stiinta cred ca substanta daunatoare provine de la sticlele in care sunt imbuteliate sucurile. Substanta descoperita in sucuri poate provoca probleme la nivelul plamanilor si al inimii.
Studiul cercetatorilor danezi ridica semne de intrebare referitoare la sanatatea a milioane de copii din intreaga Europa, motiv pentru care au dispus inceperea unei anchete.
Oamenii de stiinta nu au facut publice numele companiilor producatoare ale sucurilor ce contin substante daunatoare.
“Desi concentratia de antimoniu descoperita in sucuri depaseste cu mult limita normala, nicio masura legala nu a fost luata pana in prezent. Asta pentru ca nu exista legi pentru astfel de cazuri”, a declarat Claus Hansen.
Cercetatorii au studiat 42 de tipuri de suc (de coacaze, capsuni, zmeura si cirese amare) din state precum Danemarca, Scotia si Grecia.














