• sustine seful BCCO Ploiesti, comisar sef Constantin Furtuna
“Traficul de persoane reprezinta cea mai buna afacere pentru infractori, devansand, in privinta cheltuielilor, contrabanda cu armament si droguri situandu-se pe locul doi in privinta veniturilor obtinute in mod fraudulos. De asemenea, costurile pentru prinderea infractorilor de catre oamenii legii depasesc cu mult profiturile obtinute de catre acestia”, ne declara in urma cu doi ani, seful Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate si Terorism, comisar sef Constantin Furtuna. Iar recent, conform postului de televiziune CNN, Romania a fost, in anul 2010, placa turnanta a traficului de carne vie in statele membre ale Uniunii Europene si “ cei mai multi cetateni romani au fost exportati, la propriu, pe pietele externe, prin complicitatea politiei de frontiera si a vamesilor”. Care-i adevarul ?
„A crescut, dar pe piata din Romania”
Acelasi interlocutor ne-a declarat, recent, ca traficul de carne vie, “la export” nu a crescut in tara noastra, ci, dimpotriva, “a cunoscut o scadere de pana la 20 %, infractorii reorientandu-se catre piata interna. Deci, pot spune ca s-au mai potolit in ceea ce priveste asa-numita «livrare a marfii la export»”. Contextul economic actual – suportarea cheltuielilor cu transportul, cazarea etc. – ar fi determinat, in opinia comisarului Constantin Furtuna, ca traficantii sa actioneze in Romania. “Fie prefera sa plaseze fetele in alte zone – de exemplu din Ploiesti la Brasov – fie sa actioneze chiar in zona unde au racolat victimele. Pe plan intern, da se poate spune ca a crescut numarul unor astfel de infractiuni cu peste 10 %. Ultimul exemplu il constituie prinderea, in ziua de vineri, 4 februarie a.c., a retelei conduse de Stefan Radian (Radica) si Ion Baboi (Bulgaru) care plasa minore in zona Kilometrului 6, la Paulesti sau Bucov”.
Victimele
Intrebat daca “victimele” sunt chiar atat de nevinovate pe cat par, interlocutorul nostru ne-a spus ca, in majoritatea cazurilor, acestea se prostitueaza dandu-si… consimtamantul. “In primul rand, saracia le impinge la a face acest prim pas. Multe dintre ele isi spun ca nu vor practica pentru mult timp aceasta «meserie» pentru ca, mai apoi, fie ca nu mai pot scapa de proxeneti, care le ameninta, le santajeaza si chiar le bat, fie ca isi dau seama ca, neavand unde sa se angajeze, este mai bine sa continue in acest fel”.
O a doua categorie o reprezinta cele efectiv analfabete. “Nu stiu nici macar sa se semneze. Sunt foarte usor de amagit, iar drept dovada este faptul ca una dintre angajatele interlopilor, prinsi de curand, suferea de handicap grav”.
Interlocutorul nostru nu a negat ca inca se mai face trafic de persoane, in special pe relatia Spania si Italia, dar, in majoritatea cazurilor, tot cu acordul asa-ziselor victime. “Cele mai multe isi dau seama ca promisiunea de a merge in strainatate pentru a se angaja ca menajere sau dansatoare, ori ospatarite este pur si simplu o minciuna, insa, repet, saracia le determina sa faca acest pas”.
XXX
Comisarul sef Constantin Furtuna a mai reamintit ca o alta forma de exploatare a persoanelor o reprezinta cersetoria – practicata tot in tara – sau chiar punerea minorilor sa sparga locuinte sau masini, ori sa fure din buzunare, existand adevarate retele specializate in acest sens.
Fl. TANASESCU