Comisia pentru munca din Senat a adoptat, ieri, cu amendamente, un proiect de lege de modificare a Legii 384/2006 privind statutul soldatilor si gradatilor voluntari, conform caruia acestia pot fi mentinuti in serviciul militar activ pana la varsta de 45 de ani, fata de 40 de ani cat e in prezent. Proiectul ii are ca initiatori pe deputatii Eugen Bejinariu, Florin Iordache, Valeriu Zgonea, Marian Sarbu si George Scutaru.
Ministrul Apararii Nationale, Gabriel Oprea, a declarat, in cadrul dezbaterilor, ca aceasta este o problema sociala in primul rand pentru o categorie de oameni din Romania, soldati si gradati voluntari, care, in prezent, pot executa serviciul activ in armata doar pana la 40 de ani. El a aratat ca este vorba despre oameni care fac cinste Romaniei in teatrele de operatiuni, inclusiv in Afganistan.
Gabriel Oprea a sustinut ca soldatii si gradatii voluntari sa poata fi mentinuti in serviciul militar activ pana la varsta de 45 de ani. El a subliniat ca, in prezent, soldatii si gradatii cu varsta de 40 de ani, deci “barbati in floarea varstei”, termina contractul si, practic, nu mai au “nicio alta alternativa”. Intrebat ce vor face soldatii si gradatii dupa incheierea contractului cu armata, ministrul Apararii a explicat ca, potrivit prevederilor legii, au dreptul ca si celelalte cadre militare, la reconversie sociala. “Avem si un alt proiect pe are il avem in vedere pentru aceste cadre tinere care termina contractul cu armata la 45 de ani”, a subliniat Gabriel Oprea.
Deputatul PNL George Scutaru a declarat, la incheierea sedintei comisiei, ca in anul 2010 numarul soldatilor si gradatilor voluntari este de aproximativ 35 de mii, reprezentand circa 40% din numarul angajatilor MApN. El a subliniat ca acestia sunt supusi de-a lungul carierei militare la o serie de privatiuni, respectiv nu au dreptul sa detina societati comerciale, sa faca parte dintr-un sindicat, sa activeze intr-un partid politic.
Numarul proceselor intentate MApN de soldati si gradati voluntari nemultumiti de dispozitiile legii 384/2006 a sporit, fiind sesizate instante din Cluj, Craiova, Ploiesti, Constanta, precum si Curtea de Apel din Bucuresti.