Pe la tara, pe la Bruxelles, pe la Firente

Dupa cum exista filiatii de gradul I, II sau III, aidoma exista si ranguri de arivism, parvenitism, ori snobism.
Parvenitul face parte din categoria sociala plecata dintr-o comuna oarecare. Mai intai ca navetist, la scoala profesionala si apoi statornicit la oras. Iar atunci cand face drumul intors acasa, in weekend, zice “Ma duc o fuga la tara!”. Iar “la tara”, pentru el inseamna ceva derizoriu. Se duce “en passant”, umple portbagajul masinii, dupa care se intoarce la oras, ca il cuprinde sentimentul dezbordurizarii, dezasfaltarii.
Mai exista si categoria snobilor care au trecut Vama Nadlag. Astia, care de regula sunt bugetari, in loc de buna ziua, iti zic: “Auzi, am fost iar plecat in delegatie la Bruxelles !”. Iar noi astia, mai netrecuti granite, trebuie sa avem un sentiment de inferioritate, trebuie sa privim aceasta specie bruxelleza cu respect. Ca, deh, zis-a un stadion intreg, s-a scris si pe tabela de marcaj, prin “86 daca nu-l insala memoria – si nu-l insala, ci mai repede consoarta, cat e plecat in Belgia…- “Notre respect Anderlecht !”, dupa ce a batut Steaua cu 3-0, deci trebuie privit cu admiratie oricine are tangente cu Bruxelles. Poarta semnul emanciparii pe el. Se uita oblic la tine, si mai ca ti-ar zice-o in fata, daca faci vreo gafa, in loc de “Asta nu-i dus la Biserica !”, “Asta nu-i dus la Bruxelles!
Or, dupa cum a existat visul american, la alta categorie sociala este adanc inradacinat visul peninsular. In Spania s-au rarit randurile de capsuni, dar nu-i rau nici in cautare de job prin Firente, de exemplu. Ca a zice Florenta e prea vulgar, suna prea romaneste, prea a nedus prin lume. Si, dupa modelul “Invatati engleza rapid, in 8 saptamani!”, rapid se prinde de respectiva categorie italiana. Dupa opt zile zice: “Pe la ei, prin Firente, pe-acolo lumea este civilizata. Iar daca mai statea o zi, ar fi spus “La noi, acolo!”.
Speciile astea de snobi sau parveniti nu pier, ba chiar se inmultesc.Sunt aidoma pirului.
Astia se uita la tine daca esti adevarat sau fals, daca ai hartia filigranata care sa ateste ca ai facut drumul dus-intors cu avionul, sau cu trenul pana-n Peninsula sau pana la Bruxelles. Altfel, n-ai imputernicire sa te reprezinti pe tine insuti in fata lor, fie pe la tara, pe la Bruxelles, ori pe la Firente…
Florin TANASESCU