Persoanele cu handicap grav au dreptul, conform legii si in baza unei evaluari sociopsihomedicale, sa beneficieze de ingrijirea unui asistent personal. Contractul individual de munca al acestuia se incheie cu primaria localitatii de domiciliu sau resedinta a persoanei cu handicap grav, dupa caz, iar autoritatile administratiei publice locale au obligatia sa prevada si sa garanteze in bugetul local sumele necesare din care se suporta salarizarea, precum si celelalte drepturi cuvenite asistentului personal, potrivit legii. In plus, pe perioada concediului de odihna al asistentului, angajatorul are obligatia de a asigura persoanei cu handicap grav un inlocuitor, inclusiv in cazul in care asistentul personal este ruda pana la gradul al IV-lea a acesteia. In situatia in care angajatorul nu poate asigura un inlocuitor, persoanei cu handicap grav i se acorda o indemnizatie echivalenta cu salariul net al asistentului personal sau gazduirea intr-un centru de asistenta sociala. Din pacate, insa, la nivelul municipiului Ploiesti, capacitatea celor existente pe teritoriul judetului este cu mult depasita. In evidentele Administratiei Serviciilor Sociale Comunitare (ASSC) Ploiesti nu sunt inregistrate cereri prin care se solicita angajarea altor persoane pe perioada concediilor de odihna a asistentilor personali, iar pe de alta parte, persoanele incadrate in grad de handicap nu doresc sa beneficieze de ingrijire din partea altui asistent. Astfel, la nivelul institutiei amintite s-a luat decizia de a se acorda, persoanelor cu handicap, indemnizatia stabilita de lege.
Asistentii personali au si ei obligatii, printre care si obligativitatea de a participa periodic la unele cursuri de instruire. Din pacate, insa, avand in vedere bugetul insuficient, in al doilea semestru al anului 2009, la ASSC nu s-au organizat astfel de cursuri. “In prima parte a anului trecut s-au tinut cursurile de instruire, insa, in cea de-a doua parte nu ne-am mai incadrat in bugetul acordat. Pe viitor o sa incercam sa organizam o serie de ore de instruire sustinute de catre lectori din cadrul institutiei noastre care sa faca acest lucru fara a primi vreo suma de bani in schimb. Sa vedem insa cine va fi de acord sa munceasca fara sa fie platit, avand in vedere situatia dificila din tara noastra ! Oricum, pana in prezent nu am avut probleme, avand in vedere ca majoritatea asistentilor personali ploiesteni are experienta in domeniu, insa, conform legii, an de an trebuie sa organizam cursuri de instruire pentru perfectionarea asistentilor”, ne-a precizat Doina Capuz, directorul Administratiei Serviciilor Sociale Comunitare Ploiesti. De asemenea, asistentii personali ploiesteni trebuie sa depuna, lunar, la Registratura din cadrul Administratiei Serviciilor Sociale Comunitare Ploiesti, un pontaj vizat de catre persoana cu handicap ori reprezentantul acesteia, prin care se confirma faptul ca au fost respectate programul de lucru, atributiile de serviciu s.a. In plus, asistentii personali mai au obligatia de a prezenta semestrial un raport privind activitatea desfasurata, vizat tot de catre persoana cu handicap sau reprezentantul acesteia. Pentru perioada iulie – decembrie 2009, au fost depuse 417 astfel de rapoarte de activitate, dintr-un total de 479. Cei care, din diverse motive, au omis sa depuna raportul amintit, au fost controlati de catre functionari din cadrul Serviciului Protectia Persoanelor Aflate in Dificultate, acestia fiind primii pe lista de prioritate a verificarilor efectuate conform prevederilor legale. De exemplu, in cel de-al doilea semestru al anului trecut au fost efectuate 118 verificari la domiciliul persoanelor incadrate in grad grav de handicap si care beneficiaza de asistent personal. Numai in doua cazuri s-au constatat nereguli. “Asistentii personali au obligatia ca atunci cand parasesc domiciliul cu persoana cu handicap, sa ne anunte. In urma controalelor, am constatat ca doi dintre cei verificati nu facusera acest lucru, desi erau plecati pentru o anumita perioada de timp intr-o alta localitate”, ne-a mai precizat interlocutoarea noastra.
In ceea ce priveste evolutia asistentilor personali ploiesteni, in al doilea semestru al anului trecut, numarul acestora a scazut – de la 476 – cati erau in luna iulie – la 475, in decembrie. In cazul sumelor platite acestora, s-a intamplat exact invers: in luna iulie 2009 valoarea totala a salariilor acordate asistentilor personali ploiesteni a fost de 420.543 de lei, iar in luna decembrie a aceluiasi an – 441.745 de lei.
Anemary GRIGORE