In 2009, comparativ cu anul precedent, cantitatea de lapte de bovine stransa de catre unitatile procesatoare de la fermele de crestere a animalelor si de la centrele de colectare comunale a scazut cu 68.105 tone (minus 6,5 la suta), potrivit datelor comunicate de Institutul National de Statistica (INS). Cea mai semnificativa scadere a productiei a fost inregistrata la sortimentul smantana de consum, respectiv cu 1.249 de tone (minus 2,6 la suta) si la branzeturi – cu 1.414 tone (minus 2 la suta).
In schimb, la sortimentul unt a fost consemnata o crestere a productiei cu 1.288 de tone (plus 14 la suta), iar la laptele de consum cu 25.223 de tone (plus 12,8 la suta). Aceasta evolutie este cauzata atat de cresterea cantitatii de lapte importata de fabricile de branzeturi, respectiv cu 17.408 tone (plus 35,7 la suta), cat si de utilizarea altor materii prime in procesul de fabricatie a produselor lactate cu 9.362 de tone (plus 13,3 la suta).
(C.D.)