Statisticile aratau ca, in anul 2008, comparativ cu 2007, numarul spargerilor si, implicit, al furturilor din locuinte, a scazut semnificativ. Nu acelasi lucru se poate spune, insa, despre anul recent incheiat. Astfel, conform unui comunicat primit de la Inspectoratul de Politie Judetean (IPJ) Prahova “anul 2009 a cunoscut un semnificativ trend ascendent al furturilor din locuinte”. Iar “semnificativ” inseamna o crestere cu 45 %, comparativ cu 2008 ! Metodele de intrare sunt cele clasice: fortarea tamplariei ferestrelor, in special a celor de termopan, sau folosirea, de catre infractori, a diverse pretexte (colectare in scopuri caritabile, deratizare, intretinere instalatii s.a) pentru a “tatona” sau, dupa caz, fura. Nu este mai putin adevarat ca si neglijenta proprietarilor – neasigurarea usilor la intrarea in apartament sau lasarea ferestrelor deschise – au facilitat accesul nestingherit al borfasilor. Ponderea cea mai insemnata – 43% – a faptelor de acest gen o detine Ploiestiul, urmat de Campina. Nici “simtul de orientare al hotilor” nu este de neglijat, cat timp una dintre tintele preferate ale acestora au fost casele de vacanta. “Resedintele vizate de catre infractori au fost cele situate in locatii izolate sau vizitate mai putin de catre proprietari. Frecventa scazuta cu care acestia isi viziteaza casele de vacanta, cel mult saptamanal, face ca in restul perioadei, imobilul sa fie la discretia oricui”, se arata in acelasi comunicat al Politiei.
Nu au fost “uitate” nici autoturismele
Numarul furturilor din interiorul autoturismelor nici n-a crescut, nici n-a scazut. Iar din totalul infractiunilor de acest gen spargerile de autoturisme detin un procent de 20% din totalul furturilor din judet. Cum era de asteptat, cele mai multe astfel de infractiuni au avut loc in orase (87%). Si, ca un paradox: in 2009, in Ploiesti, procentul acestor fapte s-a… diminuat, cu 14% fata de anul 2008 !
Cat priveste modul de operare, nimic nou sub soare: spargerea geamului a constituit principala modalitate de a sustrage bunuri din interiorul masinii, coroborata cu neglijenta de care au dat dovada proprietarii.
Si totusi, spre deosebire de spargeri, furturile de autoturisme a crescut cu 17% in 2009, comparativ cu 2008. Cele mai predispuse la furt sunt marcile vechi de autovehicule, infractorii folosindu-se fie de chei confectionate chiar de ei, fie sustrase de la proprietar.
(F.T.)