Violenta din desenele animate, din jocurile video sau de pe internet este tot mai prezenta in viata copiilor romani. Situatia a scapat de sub control, iar medicii psihologi trag un semnal de alarma si spun ca in Romania ar trebui infiintate centre de tratament, similare celor de dezalcoolizare.
“Din punct de vedere al efectelor in planul functionarii sociale sau de interrelationare, dependenta de calculator poate fi asemanata cu cea de alcool. Individul este scos din realitatea lui si din viata lui personala. Mai mult, acestea doua se pot asocia la un moment dat si cand ajunge adult sau adolescent poate sa stea la internet, la jocuri si cu o sticla de bere alaturi. Deseori dependentele se asociaza intre ele”, a declarat Dan Prelipceanu, director al Spitalului Clinic de Psihiatrie Alexandru Obregia.
Solutia, in aceasta situatie este infiintarea unor centre speciale pentru tratarea acestor probleme, spun specialistii.
“Dependenta copiilor de violenta din jocurile video ar putea fi comparata cu dependenta adultilor de alcool. Ar trebui sa existe centre specializate, unde micutii sa poata face terapie’’, spune psihologul Aida Ivan.
Directorul Spitalului Alexandru Obregia spune ca Romania are nevoie de centre speciale pentru tratarea dependentei de calculator in cazul copiilor, insa recunoaste ca nu stie exact cum ar trebui ele sa functioneze.
“Nu stiu exact cum ar trebui sa functioneze un astfel de centru, dar atunci cand parintii sunt depasiti de situatie, specialistii de acolo ar putea interveni, deci nu poate fi decat un lucru bun”, a completat doctorul Prelipceanu.
In incercarea de a satisface copiilor toate capriciile, dar si pentru a-i tine ocupati, parintii prefera sa le cumpere copiilor calculator si conexiune la internet. Uneori insa, aceasta incercare de a fi pe placul propriilor copii este dusa la extrem.
“Am cazuri de copii care nu au ce manca, dar au calculator. A trecut de dependenta, acum e la nivel de nebunie”, spune psihologul Aida Ivan.
Atunci cand nu exista cineva care sa le explice copiilor care este diferenta dintre normal si patologic, acestia devin confuzi. Daca situatia scapa de sub control, efectele pe termen lung pot fi si mai grave, mai spun psihologii.
“Diferenta dintre normal si patologic trebuie sa fie foarte bine explicata, altfel putem sa ne confruntam cu tot felul de cazuri de pedofilii de zoofilii, de violuri sau tot felul de lucruri de genul acesta”, a spus psihologul Aida Ivan.
In SUA s-a deschis primul centru pentru tratarea dependentei de internet. Centrul se va intinde pe o suprafata de cinci hectare. Este si normal, pentru ca un american din 10 este dependent, in mai mica sau mai mare masura, de internet. In functie de gravitate, tratamentul poate dura sase saptamani si costa 14.500 de dolari.
In Europa, tratamentul anti-net a aparut inca de acum cativa ani, in tari precum Olanda, Belgia sau Franta. Chiar si in China, tara cu 300 de milioane de utilizatori de net, sunt nu mai putin de 400 de centre de reabilitare pentru dependentii de spatiul virtual.
Psihologii spun ca s-a demonstrat stiintific ca exista jocuri care creeaza dependenta la modul cel mai serios, care pot deveni si actiona precum un drog. In acest caz ar trebui sa existe centre in care copiii sa poata fi tratati.
Se poate face acest lucru foarte usor, oferind copiilor alternative, spun specialistii. “Alternative sunt multe. Jocuri precum Monopoly, puzzle-uri sau Rummy sunt doar cateva exemple”, spune Aida Ivan.