Este normal sa se publice, pe internet, hotararile pronuntate de catre instante ? Da, scopul fiind acela al asigurarii transparentei sistemului judiciar, prin asigurarea accesului integral si gratuit al publicului la jurisprudenta instantelor. Si, nu in ultimul rand, “ cresterea responsabilitatii sistemului judiciar”, dupa cum se arata intr-un comunicat al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Iar “cresterea responsabilitatii sistemului judiciar” priveste direct asumarea raspunderii judecatorilor. Publicarea numelor vizeaza, deocamdata, numai magistratii din cadrul curtilor de apel, unde este operational sistemul Jurindex, de afisare pe internet. “Este corect ca, pe un site, sa fie citit numele celui care a condamnat?” La modul acesta se pune problema dupa ce s-a hotarat, la nivel de CSM, inca din martie 2009, “ publicarea numelui judecatorilor, a numarului dosarului si numarului hotararii”. Iar recent, s-a constatat: “Surprinzator, cele mai multe dintre instante au spus ca nu sunt de acord cu publicarea numelui judecatorilor”.
Argumente pro si contra
Daca magistratii Curtii de Apel Ploiesti au fost, “surprinzator”, pentru nepublicarea numelui, sau, “nesurprinzator”, impotriva, nu se stie, acest lucru fiind confidential. Urmeaza ca raspunsurile sa fie centralizate tot de catre CSM, acestea avand valoare consultativa, si nu de… referendum. Adica numele celui care da o hotarare va fi publicat, atat timp cat in majoritatea tarilor din Uniunea Europeana acest lucru se intampla. Pe de alta parte, dupa cum ni s-a precizat de la instanta ploiesteana, exista argumente “pro” si „contra” acestei metode.
Ca argument “pro” ni s-a spus ca, atat timp cat un judecator apare cu declaratia de avere si declaratie de interese pe internet, care ar fi problema daca ar fi facuta public si o hotarare redactata de catre acesta ? Ba, chiar ar fi in interesul magistratului, pentru a i se evidentia profesionalismul, daca motivarea este argumentata, la obiect, si include temeinicia si legalitatea hotararii.
La argumente “contra” ar intra “dreptul la viata intima profesionala, deoarece, in derularea programului, prin publicarea on-line a hotararilor judecatoresti este prevazuta anonimizarea datelor cu caracter personal ale partilor – nume, prenume, adresa, loc de nastere, cod numeric personal etc”. Deci, atat timp cat sunt anonimizate numele celor care sunt parti in proces, de ce sa nu fie valabil acest lucru si pentru cel care redacteaza o hotarare ? Pe de alta parte, insa, CSM invoca faptul ca “este gresita asocierea unei hotarari judecatoresti cu numele si prenumele judecatorului, fiindca hotararea arata felul in care un magistrat isi exercita atributiile de serviciu, deci nu se incalca dreptul la viata intima, privata”.
De la complot la … seductie
Nu pot fi publicate prin programul Jurindex si, implicit, pe internet, hotararile judecatoresti care privesc tradarea, tradarea prin ajutarea inamicului, complotul, spionajul, subminarea puterii de stat, subminarea economiei nationale si altele. Iar la categoria “si altele” intra violul, seductia, incestul, hartuirea sexuala ! Ratiunile pentru care acestea din urma nu pot fi facute publice constau in asigurarea dreptului la viata intima ! De asemenea, nu sunt publicabile nici hotararile care privesc cauzele care au ca obiect stabilirea paternitatii, dezvaluirea parintilor firesti, divortul etc.
***
Asadar, pe de o parte se trece la cenzurarea anumitor hotarari – de la complot si subminarea autoritatii de stat pana la … seductie si hartuire sexuala – iar pe de alta parte la publicarea numelui judecatorului care a redactat o hotarare. Cenzura priveste “ dreptul la viata intima, privata”, in timp ce transparenta ar insemna “cresterea responsabilitatii sistemului judiciar”. Adica, a judecatorului.
T.FLORIN