Uniunea Europeana pune la bataie mai multi bani pentru Romania

* Valoarea proiectelor contractate si in pregatire in Prahova s-a situat la peste 493 milioane de euro
In anul 2010, prin programele de finantare, Uniunea Europeana va aloca mai multe fonduri pentru finalizarea proiectelor de dezvoltare regionala, (insa mai putine pentru dezvoltarea rurala) decat in cursul anului care abia s-a incheiat. Romanii ar trebui sa se bucure pentru ca, daca dosarele de cerere de finantare vor fi intocmite in concordanta cu ghidul solicitantului, vestea nu poate decat sa fie una buna.
Bugetul total al Programului Operational Regional va fi in crestere fata de anul trecut, disponibilul pentru 2010 fiind de 523 de milioane de euro. Prin intermediul acestui program, se vor putea finanta reabilitarea si modernizarea infrastructurii de transport, educationala si de sanatate, dezvoltarea structurii de sprijinire a afacerilor si reabilitarea zonelor industriale neutilizate si transformarea acestora pentru desfasurarea unor noi activitati. Pot solicita finantare intreprinderile mici si mijlocii, autoritatile publice locale, unitatile sanitare si de asistenta sociala, organizatiile neguvernamentale.
In ceea ce priveste Programul National de Dezvoltare Rurala, acesta va avea alocata, pentru 2010, o suma cu aproape 100 de milioane de euro mai mica decat anul trecut. Astfel, daca in 2009, pentru crearea si diversificarea produselor agricole, diversificarea econo-miei locale sau pentru crearea conditiilor de productie finantarea s-a ridicat la 1,44 miliarde de euro, in acest an, Uniunea Europeana nu va mai finanta promovarea celor mentionate decat cu 1,35 miliarde de euro.
Unul dintre cele mai solicitate programe de finantare pentru protectia mediului in anul precedent – Programul Operational Sectorial Mediu – va avea un disponibil de peste 683 de milioane de lei in 2010. Pentru accesarea fondurilor destinate mediului, trebuie intocmite proiecte sustenabile care vizeaza cons-truirea sau reabilitarea statiilor de tratare a apei potabile; proiecte de extindere sau de reabilitare a retelelor de distributie a apei potabile si a sistemelor de canalizare; proiecte de construire sau de reabilitare a statiilor de epurare; proiecte de restaurare ecologica a habitatelor si speciilor; proiecte care sustin biodiversitatea. Solicitanti ai fondurilor POS Mediu pot fi autoritatile publice centrale, regionale si locale, companiile de apa, dar si organizatiile neguvernamentale.
Programul Operational Sectorial Mediu si Programul Operational Regional au atras cele mai mari fonduri europene din 2007 pana la sfarsitul anului 2009.
Anul trecut, judetul Prahova a atras, din fondurile de post-aderare, prin Programul Operational Regional – Reabilitarea si modernizarea retelei de drumuri judetene si strazi urbane, aproximativ 17 milioane de euro, trei proiecte fiind in implementare la sfarsitul lui 2009. Vestea buna este ca alte patru proiecte majore se aflau pe lista de rezerva (in asteptarea finantarii).
De asemenea, prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), in Prahova au fost semnate si se afla in implementare proiecte ale consiliilor locale Cornu, Gorgota, Ceptura si Baba Ana, in valoare de aproape 10 milioane de euro. Firmele private au atras, la randul lor, prin PNDR, peste 86 de milioane de euro, si proiectele lor pentru dezvoltare rurala fiind in stadiul de implementare.
Valoarea totala a proiectelor contractate si in pregatire in perioada 2007 – 2009 in judetul Prahova a fost de 493,5 milioane de euro, din care doar 44,4 milioane sunt cofinantari locale ale solicitantilor. V.STOICA