Dupa pierderea prezidentialelor, lui Mircea Geoana i se clatina nu numai scaunul de lider al PSD, dar si cel de presedinte al Senatului. Motivul? Aceeasi… flacara violet.
Unul dintre liderii PD-L, Sulfina Barbu, dar si colegul lui de partid, Miron Mitrea, i-au cerut, la inceputul acestei saptamani, demisia din fruntea Senatului. Motivul invocat de cei doi este acelasi: declaratiile publice “naucitoare” ale lui Mircea Geoana despre atacul paranormal pe care l-ar fi comandat Traian Basescu in campanie pentru a-l face sa piarda alegerile.
Geoana a obtinut functia de presedinte al Senatului prin protocolul de guvernare semnat cu PD-L in 2008. O cale de a-l schimba din functie ar fi ca jumatate plus unu din numarul senatorilor sa ceara revocarea lui, dat fiind faptul ca intre timp s-a schimbat majoritatea parlamentara. Cererea trebuie aprobata in plen cu jumatate plus unu din numarul total al senatorilor, adica cu 69 de voturi.In acest moment, PD-L, UDMR si independentii ar mai avea nevoie de doua voturi ca sa-l dea jos pe Geoana, voturi care ar putea veni chiar de la PSD.Cererea de revocare poate fi inaintata si numai de o treime din senatori, dar, in acest caz, este obligatorie prezentarea unor motive temeinice, cum ar fi incalcarea grava a Constitutiei sau incalcari repetate ale Regulamentului Senatului sau ale Regulamentului sedintelor comune.Exista si o cale mult mai simpla: demisia, fie de bunavoie, fie silita. Mircea Geoana ar putea fi obligat sa demisioneze, daca PSD ii retrage sprijinul politic, asa cum a procedat, in 2006, cu Adrian Nastase, pentru a-l sili sa renunte la presedintia Camerei Deputatilor.Grupul senatorilor PSD nu-i poate cere, insa, revocarea din functie, deoarece regulamentul Senatului, spre deosebire de cel al Camerei Deputatilor, nu contine o astfel de prevedere.