La solicitarea conducerii Institutiei Prefectului Judetului Prahova, au fost elaborate de catre Directia de Sanatate Publica urmatoarele recomandari adresate populatiei, pentru a preveni accidentele si afectiunile ce pot fi cauzate cetatenilor in urmatoarele zile de temperaturile deosebit de scazute (intre -15 si -25 grade Celsius) prognozate in atentionarea meteorologica cod galben transmisa astazi de Administratia Nationala de Meteorologie:
Hipotermia şi expunerea la temperaturi joase
Expunerea la temperaturi scăzute poate duce la afecţiuni serioase, cum ar fi hipotermia şi chiar degerăturile.
Degeraturile pot duce la pierderea degetelor, membrelor sau poate chiar costa viata persoanei.
Hipotermia apare când corpul uman se răceşte şi pierde căldura într-o mai mare măsură faţă de capacitatea lui de a o produce. Temperatura normală, luată intrarectal este între 36,4 C (grade Celsius) şi 37 C.
Cauzele hipotermiei
Hipotermia se instalează atunci când corpul uman este expus la aer, apă, vânt sau ploaie rece.
Hipotermia reprezintă scăderea temperaturii centrale a corpului sub 35 grade Celsius. În funcţie de temperatură, hipotermia se poate clasifica în:
1. uşoară: temperatura corpului între 35-32 grade Celsius;
2. medie: temperatura corpului între 32-28 grade Celsius;
3. gravă: temperatura corpului sub 28 grade Celsius.
Persoanele care au un risc mai mare de a face hipotermie sunt vârstnicii şi copiii mici (la ei termoreglarea se face cu dificultate), traumatizaţii, alcoolicii, drogaţii şi persoanele înecate – deoarece căldura se pierde mai uşor în apă decât în aer.
Este greşit conceptul care stipulează că alcoolul (în mod deosebit vodka) încălzeşte corpul şi te scapă de degerături. Alcoolul dilată vasele periferice localizate în piele, astfel corpul pierde mai multă căldură decât în mod obişnuit. Mai grav e că omul beat are o falsă senzaţie de căldură şi toropeală plăcută, care-l poate costa viaţa.
Câteva sfaturi pentru a ocoli degerăturile
1. Dacă petreceţi foarte mult timp afară, în ger, fiţi atenţi la simptomele degerăturilor (frisoane, pielea devine rece, palidă sau de culoare albastră).
2. Nu va expuneti la temperaturi joase daca nu este absolut nevoie;
3. Evitati statul pe loc la temperaturi joase; daca trebuie sa ramineti la aceste temperaturi miscati-va pe loc continuu.
4. Cea mai mare parte a căldurii corpului se pierde prin extremităţi, în special prin zona feţei şi a capului, astfel încât este recomandabil să te protejezi cu ajutorul unei căciuli sau al unei şepci, preferabil una care să îţi acopere şi urechile.
5. Mănuşile cu un singur deget reuşesc să păstreze mai bine căldura mâinilor decât mânuşile normale.
6. Purtati încălţăminte izolantă şi rezistentă la apă şi gheţuş, pentru a preveni hipotermia şi degerăturile picioarelor. Menţineti căldura picioarelor, care trebuie să fie în permanenţă uscate, pentru a putea face faţă frigului, zăpezii şi poleiului.
7. Imediat ce ţi-ai udat hainele, după o bătaie sănătoasă cu zăpadă sau, după o căzătura, schimbă-te imediat! Nimic nu este mai rău decât să fiţi îmbrăcaţi cu haine ude şi îngheţate într-o zi geroasă.
8. Incălzeşte-te cu ajutorul unei pături groase şi cu lichide calde, cum ar fi ceaiul sau o supă.
9. Evită cofeina sau alcoolul, dacă eşti în pragul de a suferi hipotermie sau degerături.
10. Persoanelor cu boli cronice, cum ar fi cardiopatia ischemica, insuficienta circulatorie periferica, bolile cronice pulmonare, ciroza hepatica, diabetul, li se recomanda evitarea iesiriilor din casa in perioada de ger.