Comisia Juridică a Senatului a aprobat, recent, alocarea sumei de 50.000.000 de lei pentru efectuarea lucrărilor de consolidare a Tribunalului Vrancea, care “stă să cadă peste magistraţi”, figurând, de altfel, printre clădirile cu “ bulină roşie”. De asemenea, s-au mai aprobat sume pentru reparaţii capitale la Judecătoria Gura Humorului, buget pentru dotarea parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov ş.a. Numai Tribunalului Prahova , egal în grad şi … risc de prăbuşire cu cel din Vrancea – având, de asemenea “bulină roşie”- nu i-a fost alocat nimic.

“Noi suntem prinşi într-un program de finanţare cu fonduri de la Banca Mondială , program prin care se doreşte consolidarea infrastructurii şi, nu în ultimul rând, refa cerea arhitecturii.

Anul trecut au venit experţi care s-au consultat cu noi în ceea ce priveşte destinaţia viitoare a spaţiilor, amplasarea noilor birouri şi numărul optim de magistraţi din acestea, spaţiile pentru arhivă. De asemenea, s-a întocmit şi studiul de fezabilitate, există şi câştigători ai licitaţiei de consolidare, există şi arhitecţi”, ne-a declarat vicepreşedintele Tribunalului Prahova, magistrat Alina Anton. Şi, cum de mână de lucru în construcţii nu se duce lipsă, “problema constă în faptul că demararea lucrărilor depinde direct de evoluţia ridicării Palatului de Justiţie. Atunci când lucrările la acesta se vor definitiva, o parte dintre judecători se vor muta acolo, urmând ca o altă parte să rămână în vechea clădire, fiindcă, după cum este conceput Palatul, nu încape tot personalul acolo. Pe cale de consecinţă, şi noua arhitectură a actualei clădiri se va adapta în funcţie de personalul care va rămâne în ea. În concluzie, de modul în care vor evolua lucrările la Palat se vor derula şi lucrările de consolidare a Tribunalului şi, implicit, vom putea spune cum ar trebui să fie refăcut în interior”.
Pe de altă parte, dacă este să se înceapă anul acesta lucrările de consolidare – indiferent de evoluţia lucrurilor la Palatul de Justiţie, una dintre instanţele care funcţionează în clădire – fie Tribunalul, fie Judecătoria Ploieşti – va trebui să-şi mute, cel puţin provizoriu, sediul. “Dar unde ?” este întrebarea la ordinea zilei, atât timp cât, cam greu se găseşte un spaţiu adecvat în oraş. Exemplul Judecătoriei Văleni, care s-a mutat, în urmă cu doi ani, într-o altă clădire – închiriată, este adevărat, dar adecvată actului de justiţie – nu poate fi urmat, cât timp în Ploieşti sunt puţine clădiri care să se preteze la o astfel de activitate. Alternativa mutării în clădirea Şcolii de Şoferi de la Vest nu este viabilă, având în vedere că acolo de-abia mai au loc dosarele care au fost soluţionate definitiv şi sunt transportate, de câteva ori pe lună, pentru depozitare şi pentru a face loc altora.
Aşadar, pentru începerea consolidării Tribunalului Prahova, se aşteaptă fie terminarea lucrărilor la Palatul de Justiţie, fie găsirea unui sediu, cel în care să fie mutată cel mai probabil Judecătoria.

Fl.TĂNĂSESCU