Eurochallenge: CSU Asesoft – Enisey Krasnoyarsk, ora 18, Sala Olimpia, in direct pe TVR 1
Momentul 0 al acestei campanii europene pentru CSU Asesoft. Au fost doua infrangeri la limita, cu Enisey si Liege, si un esec la parametrii normali pe terenul celor de la BC Donetsk. Pentru a mai pastra sanse de calificare, campionii Romaniei trebuie sa castige toate cele trei jocuri ramase, iar planurile de viitor se fac de azi.
Rusii au venit la Ploiesti la adapostul a doua victorii, dar nu se vor da inlaturi de la un succes care i-ar califica in proportie de 90%. Virgil Carutasu, accidentat, a declarat ca va intra in teren daca echipa va avea nevoie de el si este increzator in puterea de concentrare a intregii echipe.
Obisnuiti cu performanta si victoriile, iubitorii de baschet vor veni in numar mare la “Olimpia”, nici nu incape indoiala! Scopul: pentru a jubila la o victorie-revansa la ultimul meci de acasa al lui CSU din acest an. Cei mai multi sunt cei care se uita seara la stiri si se simt nedreptatiti de statutul de “romani”. Vazand la televizor lenesi, smecheri, hoti si traficanti deportati cu etichete de Romania, unii ajung sa se simta lezati in orgoliu si identitate. Ajung sa se simta la randul lor lenesi, smecheri sau hoti… Asupra constiintei planeaza imbecilitatea persuasiva a unor oameni cu care strainii ii vor asemui pe nedrept de fiecare data cand vor arata pasaportul sau cand dulcea limba romaneasca le va fi recunoscuta. Din pacate, ajungem sa imprumutam culorile drapelului, ingalbenindu-ne de spaima sau inrosindu-ne jenati. Daca Europa ar fi o mare nunta, atunci noi cu siguranta am primi din partea unui regizor strain rolul mirelui absent din tabloul lui Pieter Bruegel (n.a. “Nunta taraneasca”). Cu toate ca multi dintre noi lupta pentru a se elibera de expresia “atat de sarac incat nu a venit nici la propria insuratoare” printr-o bogatie culturala si, in ultimii 20 de ani, prin rezultatele in sport.
In aceasta seara, de la ora 18, cateva sute de mii de romani vor fi alaturi de CSU Asesoft, vor fi in albastru. Si asta nu este un alt semn rau! Fanii Asesoftului se pot mandri fiindca, in Europa, ei sunt reprezentati de niste oameni luptatori, civilizati, realizati si mandri. Iar aceste virtuti cei din tribuna le imprumuta de la cei din teren. Astfel, fiecare cos de trei puncte devine si al lor, fiecare recuperare inseamna ca si ei au fost deasupra adversarului. Speram ca la final sa ne putem bucura de o victorie a Asesoftului si a romanilor, pe care sa o impartim cu darnicie tuturor celor care au crezut si chiar celor care de-abia dupa fluierul de final vor incepe sa creada.
Ionut GEORGESCU