Astazi are loc cea de-a treia etapa a concursului ( sau examenului) pentru numirea in functii, incepand cu data de 1 ianuarie 2010, a candidatilor care aspira la un post de conducere la instantele si parchetele arondate acestora.
Astfel, daca o prima etapa a constat in verificarea indeplinirii conditiilor pentru inscrierea in concurs, o a doua a fost testarea psihologica si verificarea rezistentei la stres, ca deh, o astfel de functie presupune treaba pana peste cap, asumarea de raspundere s.a.m.d.
In privinta acestei a doua etape – testarea psihologica – daca, intr-o prima instanta, comisia de evaluare a picat patru candidati, hotarand ca sunt “Nerecomandabili” pentru o functie de conducere, in urma contestatiilor, s-a schimbat prefixul – “Recomandabil”, deci li s-a dat voie sa participe la a trei proba, si anume…
Sustinerea testarii scrise privind atributiile specifice exercitarii functiei de judecator conducator si, respectiv, procuror sef de institutie. In ceea ce-i priveste pe candidatii prahoveni, pentru Curtea de Apel Ploiesti se desfasoara examen de atestare pe post, cat timp candideaza cate un singur magistrat pentru functia de presedinte si, respectiv, vicepresedinte al respectivei instante. De remarcat aici nota obtinuta de candidatul la postul de “vice” – 9, 07, una dintre notele cele mai mari.
Nici aspirantul la conducerea instantei de la Sinaia nu a lasat stacheta jos, obtinand nota 9,32, in detrimentul contracandidatului venit de la Curtea de Apel Bucuresti, notat cu doua puncte mai jos.
La Judecatoria Valenii de Munte, unde candideaza unul si acelasi presedinte, caruia ii expira mandatul la 31 decembrie a.c., nota 8,10 este, probabil, suficienta cat sa intre, azi, la noua proba a examenului cu emotii mai mici.
Parchetele prahovene cunosc si ele framantari – mai mari sau mai mici – in functie de gradul de jurisdictie. Astfel, la instanta acuzarii de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, pentru functia de procuror general adjunct s-a detasat, deja, unul dintre aspiranti (nota de 8, 71), spre deosebire de al doilea, care a luat numai 5, 85.
Superbine pregatit si cu gand de a-si lua functia de prim procuror adjunct cat se poate de in serios pare sa fie si candidatul de la Parchetul de pe langa Tribunalul Prahova, in dreptul acestuia fiind trecuta nota 9,00. In rest, pentru ocuparea postului de prim-procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Valenii de Munte, candidatul a luat 6,57, ceea ce nu-i nici bine, dar nici rau, ci suficient pentru ocuparea fotoliului la care este unicul aspirant.
In rest, cum scriam, astazi urmeaza a se desfasura, pentru ambele categorii – judecatori si procurori – testarea scrisa privind managementul instantelor, comunicarea si resursele umane. Unii dintre cei care sustin examenul de atestare pe post au mai trecut prin asa ceva, in vreme ce pentru altii – concurenti pentru prima data – poate fi doar o experienta, sau o confirmare a valorii.
Rezultatele finale si validarea oficiala in functiile de conducere urmeaza sa fie facute de catre Consiliul Superior al Magistraturii, la final de an, limpezindu-se astfel, apele, in ceea ce priveste functiile de conducere. Si, ce-i mai important, se va termina cu “interimatul”, care dauneaza procesului de conducere.
A.POSTOLACHE