Vesti bune pentru cetatenii romani care si-au gasit (sau doresc sa-si gaseasca) un loc de munca in Italia. In urma cu cateva zile, Ministerul Afacerilor Externe din aceasta tara a comunicat Ambasadei Romaniei la Roma decizia de a prelungi, si in anul 2010, perioada tranzitorie privitoare la accesul lucratorilor romani pe piata italiana a muncii, conform datelor comunicate de oficialii biroului pe probleme de munca si protectie sociala din cadrul Ambasadei Romaniei in Italia. O decizie asemanatoare a fost luata si in cazul lucratorilor din tara vecina, Bulgaria. Reamintim ca Italia este tara europeana unde exista cel mai numeros contingent de lucratori romani, dupa Spania, adica intre 1,2 – 1,5 milioane de persoane. Sigur, nu toti acestia sunt, din nefericire, incadrati in mod legal.
In preambulul deciziei Ministerului Afacerilor Externe din Italia se arata, intre altele, ca „Italia acorda o mare importanta aspectelor privind libera circulatie a lucratorilor si considera ca, la incheierea perioadei de tranzitie, deschiderea totala a pietelor muncii din tarile membre ale Uniunii Europene va oferi avantaje si oportunitati in multe sectoare cheie pentru relansarea economiei europene si crearea unei piete a muncii mai eficiente si mai flexibile”. De precizat ca accesul lucratorilor romani va ramane liber, si in anul viitor, doar in anumite domenii de activitate, cum ar fi: pentru personalul de conducere si cu inalta calificare, in cazul sectorului turistic-hotelier si cel de asistenta al persoanelor varstnice sau bolnave (ingrijitoare si menajere), precum si pentru cei care lucreaza in constructii sau agricultura. In cazul cetatenilor romani care doresc sa se angajeze intr-unul dintre sectoarele mentionate, Italia va continua sa aplice regimul de circulatie a strainilor in scop de munca prevazut in Regulamentul 1.612/68 al Comisiei Economice Europene.
In alta ordine de idei, in cursul acestui an, ca urmare a liberalizarii accesului pe piata muncii si de catre alte state comunitare, peste 100.000 de cetateni romani si-au gasit de lucru in diverse tari europene, numar dublu comparativ cu anul 2008.
C. DUMITRU