La finele lunii precedente, Romania inregistra, ca urmare a efectelor crizei economico-financiare, aproape 650.000 de someri, iar pana la sfarsitul anului numarul acestora ar putea depasi 900.000 de disponibilizati, situatie nemaiintalnita din anul 2005. Din pacate, asa cum am mai scris, Prahova figureaza printre judetele puternic afectate de recesiunea economica.
In pofida acestor greutati, exista insa destui romani – chiar daca nu asa de multi ca in alti ani – care au reusit, totusi, ca din lefurile pe care le au sa mai puna si ceva bani deoparte. O atesta, spre exemplu, statistica aferenta sfarsitului lunii anterioare a Bancii Nationale a Romaniei (BNR), care arata ca valoarea depozitelor (in lei si valuta) ale persoanelor fizice si ale persoanelor juridice a crescut cu 18 la suta, fata de aceeasi perioada a anului trecut, respectiv pana la 176,5 miliarde de lei. De precizat si faptul ca populatia si companiile au optat, in principal, pentru economisirea in alta moneda decat cea nationala, daca avem in vedere ca depozitele bancare in valuta au inregistrat o crestere de 27,5 la suta, in perioada mentionata.
Pe langa evolutia volumului depozitelor bancare, statistica BNR aloca un capitol aparte si economiilor facute, de la inceputul anului, de catre fiecare judet in parte, raportate la numarul de locuitori. Primele trei locuri in acest top sunt ocupate de catre Municipiul Bucuresti si judetele Cluj si Sibiu, aceasta si pentru faptul ca aici salariile sunt printre cele mai mari din tara, iar impactul crizei economice nu a fost chiar atat de puternic. Astfel, locuitorii acestora sunt detinatori de depozite bancare a caror valoare medie se ridica la 41.185 de lei, 9.980 de lei si, respectiv 8.727 de lei. Judetul Prahova se situeaza pe pozitia a IX-a, cu depozite bancare totale in valoare de 4,415 miliarde de lei la o populatie de 817 mii de locuitori, ceea ce inseamna ca fiecaruia i-ar corespunde un depozit mediu in valoare de 5.404 lei. Pe ultimele locuri figureaza judetele Vaslui, Botosani si Giurgiu, lucru explicabil, de altfel, caci in aceste zone rata saraciei este cea mai mare din tara.
C. DUMITRU