In loc de cadouri, Anul Nou vine cu…disponibilizari
Pentru unii dintre prahoveni, Anul Nou vine cu vesti deloc imbucuratoare. Astfel, administratorii a patru societati comerciale (din sectorul constructiilor, al extractiei carbunelui, al constructiilor de masini si utilaje) au notificat Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Prahova ca in cursul acestei luni vor fi obligati sa treaca la disponibilizarea colectiva a 353 de angajati, in total, potrivit declaratiei Sorinei Florescu, purtatorul de cuvant al amintitei institutii. Principale cauze ale concedierilor: efectele crizei economico-financiare si lipsa acuta a comenzilor din partea beneficiarilor interni sau externi. In felul acesta, lista neagra a AJOFM Prahova cuprinde, deja, 26.201 de someri, carora li se vor adauga cei care au ramas fara slujba in luna anterioara, situatie care nu a fost inca definitivata.
Pastrarea locurilor de munca reprezinta o problema extrem de delicata si la nivel national. Pentru sfarsitul acestui an, spre exemplu, Comisia Nationala de Prognoza (CNP) estimase ca Romania va avea un numar de 685.000 de someri inregistrati si o rata a somajului de 7,6 la suta, cifre care au fost deja atinse inca de la finele lunii octombrie, semn ca estimarea specialistilor CNP a fost nerealista. La fel de delicat ni se pare, insa, si un alt aspect. Este vorba despre faptul ca din suma de 2,29 miliarde de lei repartizata, in acest an, pentru achitarea indemnizatiilor de somaj, ANOFM cheltuise mai bine de 80 la suta inca de la finele lunii octombrie. Pentru a fi corecti pana la capat, trebuie spus ca acest lucru este si o urmare a deciziei Executivului Boc de a majora, cu trei luni, perioada de acordare a indemnizatiei de somaj. In consecinta, conducerea interimara a Ministerului Muncii se vede obligata sa treaca la suplimentarea, a treia oara in decursul acestui an, a bugetului pentru somaj.
Si, totusi, daca privim statistica pe luna octombrie a ratei somajului in Uniunea Europeana, intocmita de Agentia Eurostat, poate ca n-ar trebui sa ne ingrijoram asa de tare. Si asta deoarece, cu o rata a somajului de 7,1 la suta, Romania figureaza pe pozitia a XII-a, primele locuri fiind ocupate de Letonia (20,9 la suta), Spania (19,3 la suta), Estonia (15,2 la suta), Lituania (13,8 la suta), Irlanda (12,8 la suta), Slovacia (12,2 la suta). In luna octombrie 2009, rata medie a somajului in spatiul comunitar a fost de 9,3 la suta, nivel nemaiatins de aproape un deceniu.
C. DUMITRU