Semnalul de alarma a fost tras de catre unii dintre magistratii angrenati in sistem – “S-a ales praful de strategia resurselor umane in justitie !” – prin care se avertizeaza ca, la ora actuala, in sistem exista 553 de posturi libere. Si, de parca nu ar fi destui magistrati lipsa, in 2010 se preconizeaza o alta transa de 400 de judecatori care se vor pensiona. Mesajul se pare ca a fost receptionat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), acesta stabilindu-si deja prioritatile pentru anul 2010, cel putin in ceea ce priveste… strategia resurselor umane. Astfel, calendarul concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante a si fost stabilit:
In martie si in octombrie
La Judecatoria Ploiesti sunt vacante 6 posturi, iar la instantele din Mizil si Campina – cate unul. Iar CSM spune ca astfel de concursuri, pentru primirea in profesia de judecator sau procuror, pentru juristii cu vechime de cel putin cinci ani, se organizeaza de regula anual, sau „ori de cate ori este nevoie”. Si, cum este mare nevoie, la inceput de noiembrie fiind declarate libere 216 posturi, concursul se va organiza de doua ori – in lunile martie si, respectiv, octombrie 2010. Pe de alta parte, din cele 216 posturi libere, 60 vor fi ocupate de promotia 2008-2010 a Institutului National de Magistratura, iar altele 55 de catre cei care au fost declarati “admisi” la sesiunea din 15 noiembrie a.c.. Raman, asadar, “disponibile” 101 posturi, pe care se vor bate juristii cu vechime de cel putin cinci ani.
La Parchete, unde situatia nu este atat de grava ca la instante – numai 191 de posturi vacante – 95 vor fi ocupate de promotia 2008 -2010 a INM , iar alte 28 – de catre cei admisi in urma examenului din noiembrie a.c.
In mai
Tribunalul Prahova are “ lipsa” din schema opt magistrati, Curtea de Apel Ploiesti – niciunul ! La nivel de tara vor fi, la anul, in luna mai, 78 de posturi pentru promovare in functii de executie si numai 16 la curtile de apel.
In cazul unor astfel de concursuri, exista si sintagmele “promovare efectiva” si “promovare pe loc”. La Tribunalul Prahova nu mai poate fi vorba despre ultima varianta ( adica sa ia examenul, dar sa ramana la judecatorie, fiind magistrat cu grad de tribunal), cat timp, de doi ani, conducerea acestuia clameaza ca nu s-a mai confruntat cu o astfel de criza. De personal.
Iar daca a venit vorba despre conducere, sa mai amintim ca CSM are prins in programul concursurilor de anul viitor si concurs pentru ocuparea functiilor de conducere. Dar, cum la recentul examen de acest gen, la instantele prahovene s-au cam ocupat fotoliile de sefi, intrebarea este daca juristii cu vechime vor fi mai bine pregatiti, astfel incat sa asigure “noul val“ in magistratura.
Daca se va alege praful de politica de resurse in justitie sau CSM va reusi sa o contracareze prin programul concursurilor organizate, ramane de vazut. Dupa cum este de asteptat ca si la Tribunalul Prahova sa nu mai existe lamentari gen “Nu avem personal suficient”, ci doar: “Nu avem spatiu suficient pentru depozitarea dosarelor”.
A.POSTOLACHE