23 de prahoveni au ajuns in spital cu trichineloza
Nici nu a inceput bine sezonul sacrificarii porcilor in gospodarii si deja consumul carnii infestate cu trichinella spiralis inainte de a efectua verificarea acesteia prin examenul trichineloscopic a condus, pana ieri, la inregistrarea a 23 de prahoveni infestati cu acest parazit, care au fost internati in spital pentru tratament de specialitate.
Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Prahova (DSVSA) a depistat, in urma examinarii carnii aduse la verificare in laboratoarele specializate, un numar de 15 carcase de porc infestate cu trichinella spiralis. Patru dintre acestea au fost folosite la consum inainte de diagnosticare, conducand la cele 23 de cazuri de persoane infestate.
Conducerea DSVSA Prahova recomanda consumatorilor care sacrifica in gospodariile proprii porcii sa efectueze examenul trichineloscopic al carnii. Pentru realizarea verificarilor, este nevoie ca proprietarul porcinelor sacrificate sa se prezinte cu crotalia animalului sacrificat si probe din musculatura acestuia, in special muschii alungiti care se gasesc intre ficat si plaman, precum si musculatura inter-costala dintre doua coaste nedesfacute (in lungime de circa 10 cm), si muschiul de la baza limbii.
In perioada urmatoare, DSVSA pune la dispozitia prahovenilor o echipa de permanenta care va actiona, la orice ora, in cazul aparitiei unor situatii deosebite, preluand orice apel sau sesizare primita de la consumatori sau de la crescatorii de animale la numerele de telefon 0244/571.751, 0372/704.945 sau 0372/704.943.
Pentru a preintampina aparitia unor noi cazuri de infestare cu trichinella spiralis, orice produs din carne de porc sau din vanat salbatic (mistret sau urs) e recomandat sa fie cumparat din unitatile specia-lizate, autorizate si supravegheate sanitar-veterinar.
V.STOICA