Scrutinul de ieri, decisiv pentru alegerea celui care va deveni presedintele Romaniei pentru urmatorii cinci ani, a stat atat sub semnul mobilizarii la vot, dar si al incidentelor. Al mobilizarii, pentru ca, cu toate ca ieri a fost si sarbatoarea Sfantului Nicolae, cand credinciosii s-au dus la biserica, pana sa se termine slujbele din lacasurile de cult, prahovenii s-au indreptat catre sectiile de votare intr-un numar mai mare decat acum doua saptamani, la primul tur. Indeplinirea dreptului legal de a vota sau rezultatele unei campanii electorale pe cat de stransa, pe atat de agresiva, sa fie, oare, explicatia acestei mobilizari? Poate si una si alta. Ce-i drept, in ultimele zile, prin Ploiesti si nu numai, cetatenii, pe strada, aveau asupra lor amprenta extrem de agitatei campanii prezidentiale, atat prin purtarea contestatelor geci cu insemnele unuia dintre candidati, dar si de sacose care, probabil, la primire nu fusesera tocmai goale. Cat priveste incidentele, ca si pe 22 noiembrie, nici ieri acestea n-au lipsit, fiind inregistrate tot felul de sesizari, ba din partea reprezentantilor partidelor care au sustinut pe cei doi candidati aflati in cursa prezidentiala, ba din partea cetatenilor.

Inghesuiala mare la sectiile de votare speciale
Pana la ora 10,00, ieri isi exprimasera optiunile la vot 8,13% din numarul total al prahovenilor care erau asteptati la sectiile de votare, respectiv – aproape 690.000. Procent vizibil mai ridicat fata de primul tur, cand a fost de 6,07%. In mediul urban, tot la aceeasi ora, prezenta la vot fusese de 7,79% (pe 22 noiembrie a fost de 5,92%), iar in cel rural – de 8,50% (6,27% la primul tur). Ca prahovenii s-au mobilizat, s-a vazut inclusiv in centrul Ploiestiului, de exemplu, la ora 12,00, fiind coada la Sectia 1 de votare din incinta Palatului Culturii. Inghesuiala mare a fost, insa, tot la sectiile de votare speciale, la ora 10,00, cu cele 3.475 de persoane care votasera, Prahova situandu-se pe locul sase pe tara (pe 22 noiembrie, la aceeasi ora fusesera inregistrate 1.948 de persoane). Iar numarul acelora care au dorit sa voteze la sectiile de votare speciale a fost atat de mare, incat, ieri la ora 13,00, la Drajna si la Cornu aproape sa se termine buletinele de vot, fiind nevoie de suplimentarea acestora. De mentionat, la ora 13,00, pe total judet, la sectiile de votare speciale isi exprimasera optiunea 10.223 de persoane.
Gara de Vest, luata cu asalt
Aproape in tot cursul zilei de ieri, in fata Sectiei de votare speciala nr.157 (Statia CFR Ploiesti Vest) oamenii au fost nevoiti sa stea la coada minute bune, la fel ca si in primul tur, pentru a-si exprima acest drept constitutional (vezi imaginea alaturata). Aceasta chiar daca, pentru acest al doilea tur de scrutin, aici au mai fost amenajate inca doua cabine de vot. Potrivit precizarilor presedintelui sectiei, Nicolae Marinescu, pana la orele 13.00 votasera 410 persoane, cu 235 in plus fata de primul tur. Votantii proveneau din diverse localitati ale tarii, aflati cu treburi pe meleagurile noastre. Unul dintre acestia era Vasile Petrovici, din municipiul Deva, venit sa petreaca la cumnatul sau, pe care-l cheama Nicolae. „Mi-am sunat cumnatul si l-am rugat sa nu se supere ca mai intarzii putin. Caci petreceri in familie poti organiza, nu-i asa, cand doresti, pe cand presedintele tarii se alege odata la cinci ani si nu puteam evita acest moment”, ne-a marturisit acesta.

Sectia speciala din Gara de Sud – mai putin solicitata

Ieri, in jurul orei 15.00, aproximativ 500 de alegatori votasera in sectia speciala de la Gara de Sud din Ploiesti. Potrivit presedintelui biroului sectiei de votare speciale, pana la ora mentionata se prezentasera la urne cu cateva zeci de persoane mai putin decat la primul tur pentru alegerile prezidentiale. Primii care au votat au fost locuitori ai comunelor invecinate Ploiestiului, in special din Berceni, care, potrivit declaratiilor lor, au venit sa voteze la sectia speciala pentru ca „mergeau la serviciu” si nu stiau daca vor mai apuca sa voteze la intoarcerea in localitatea de domiciliu. De asemenea, in afara celor veniti de dimineata, din comunele invecinate, care au ales sa voteze la Ploiesti –Sectia speciala Gara de Sud, printre votanti s-au aflat numerosi locuitori din zona de nord a tarii (Satu Mare sau Baia Mare).

Absenti la apel

La fel ca si in primul tur, Sectia de votare nr. 73, din Ploiesti, a functionat cu doi oameni in minus: Ileana Petrosel (din partea Partidului Verde) si Marcela Neghina (reprezentant al Partidului Alianta Socialista). Intrebata care ar fi motivul absentei, presedinta sectiei, Georgeta Szabo, ne-a raspuns: „Nu ne-a instiintat nimeni”.
Liniste si pace, la Campina
Turul al doilea al alegerilor prezidentiale a reiterat la Campina ideea ca aici locuitorii sunt oameni echilibrati, care nu se angajeaza in incidente electorale majore. Paradoxal, poate, fata de primul tur de scrutin, s-a constatat o prezenta masiva la vot, la ora 10.00, diferenta fiind de peste 500 de alegatori in favoarea scrutinului de… Sf. Nicolae. Doar la sectia speciala de la Casa Tineretului aglomeratia era mult mai redusa fata de acum doua saptamani, unde autoritatile au luat masuri sa se amenajeze doua cabine de vot suplimentare. De asemenea, pana la orele pranzului a votat si majoritatea personalitatilor politice locale. Ceva probleme au fost in localitatile din imprejurimile Campinei, acolo unde s-a constatat ca mai multe cereri pentru urna mobila nu indeplineau conditiile legale, neavand anexate adeverintele medicale cerute in mod imperios de lege. Astfel de situatii s-au inregistrat la Provita de Jos, Povita de Sus, Banesti si Sotrile.
Sesizari si plangeri, garla !
Fiind ziua cu cea mai mare miza, decisiva pentru cine va castiga Cotrocenii, evident ca si reprezentantii partidelor au fost mult mai sensibili la neregulile si incidentele petrecute in timpul votarii. Sesizarile si plangerile au curs, care mai de care, atat pe adresa Biroului Electoral Judetean, la Politie, cat si pe adresa redactiilor. In urma unei agresiuni inregistrate la Cocorastii Colt, un tanar a depus la politie o reclamatie sub aspectul savarsirii de lovire. Reprezentantii partidelor – PD-L si PSD – s-au acuzat, insa, reciproc, de neregulile inregistrate, ieri, in timpul procesului electoral. Fie de acordarea de alimente, pentru alegatori, de influentarea votului – contra-cost, fie de turism electoral, de violenta etc. Nici Spitalul de Boli Neuropsihice de la Calinesti n-a scapat de iuresul electoral, reprezentantii democrat-liberali sesizand ca 40 de persoane internate aici ar fi votat, desi aveau interdictie judecatoreasca. Pana la inchiderea urnelor, reclamatiile au curs garla.

Grupaj realizat de: Nicoleta Dumitrescu, Violeta Stoica, Dumitru Constantin, Adrian Brad