Angajatii spitalelor vor lucra la foc continuu, pe bani mai putini
In sistemul sanitar se va asigura continuitatea serviciilor de asistenta medicala in lunile noiembrie si decembrie chiar daca, potrivit Legii 329/2009 privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International, incepand din aceasta luna, spitalele si unitatile din sistemul sanitar, indiferent de modul de finantare, au obligatia de a diminua cheltuielile de personal cu 15,5% lunar, pana la sfarsitul anului.
Ministerul Sanatatii a lasat la latitudinea conducerilor spitalelor si a organizatiilor sindicale modul in care se aplica aceasta lege, la nivelul fiecarei institutii. Potrivit ministerului de resort, angajatul din sistemul sanitar poate opta fie pentru reducerea programului zilnic de lucru, in asa fel incat sa nu depaseasca 32 de ore libere lunar, fie pentru acordarea a cate 4 zile libere, in lunile noiembrie si decembrie. De asemenea, se poate opta si pentru o masura care sa combine cele doua alternative. Ministerul Sanatatii a pus in vedere conducatorilor structurilor din Sanatate ca au obligatia de a organiza activitatea pe care o coordoneaza, astfel incat sa fie asigurata continuitatea, iar pacientii sa nu fie afectati de aceste masuri.
* Personalul Spitalului Judetean de Urgenta Ploiesti nu intra in concediu fara plata
Scriptic, situatia pare clara. Ca toti bugetarii, personalul medical ar trebui sa aiba de ales, insa, in teren, situatia sta cu totul altfel. In special din cauza numarului redus de angajati, variantele concediului fara plata si cea a reducerii programului de lucru cu cateva ore zilnic sunt imposibil de aplicat.
La Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti, unde activitatea este cea mai ampla din judet, dat fiind caracterul „de urgenta” al unitatii, niciun angajat nu va intra in concediu fara plata, insa, potrivit managerului Adrian Strambeanu, „se vor reduce cheltuielile de personal cu 15,5%, asa cum prevede legea”. La cel mai mare spital al judetului, unde lucreaza aproximativ 1800 de salariati, este, practic, imposibila chiar si reducerea timpului de lucru pana la acumularea orelor aferente celor opt zile prevazute de lege ca fiind neplatite. „Trebuie asigurata continuitatea asistentei medicale de urgenta. Exista sectii unde personalul este la limita si sectii unde se lucreaza la ture, drept urmare, activitatea din Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti nu va fi afectata in niciun fel pentru ca angajatii vor lucra in mod normal”, a precizat medicul Adrian Strambeanu.
La Spitalul de Obstetrica si Ginecologie Ploiesti, fiecare sef de sectie va face programari pentru a vedea daca exista posibilitatea ca personalul angajat sa isi ia, prin rotatie, cele opt zile de concediu fara plata, fragmentat. „In sectiile in care acest lucru nu va fi posibil pentru ca activitatea in spital trebuie mentinuta la cotele normale, fara ca pacientele sa aiba de suferit, mai exista si varianta ca personalul sa isi programeze zilele de concediu neplatit in cursul anului viitor”, ne-a declarat medicul Calin Boeru, managerul institutiei medicale.
Violeta STOICA