“Dobanzile la credite au ramas foarte inalte. De la 14%-19% e o diferenta enorma pana la nivelul natural”, a declarat Mugur Isarescu, guvernator al BNR. Diferenta dintre dobanzile percepute de banci la creditele in lei, de 14%-19% pe an, si rata-cheie a Bancii Nationale, de 8%, este enorma, a spus guvernatorul.
Este pentru prima data cand guvernatorul aduce critici bancilor pentru dobanzile mari pe care le practica.
Bancherii raman, insa, de parere ca dobanzile nu pot sa scada fara ca BNR sa le dea un nou impuls.
“Dobanzile au ramas foarte inalte. Este o invitatie la adresa bancilor comerciale sa coboare dobanzile. Am vazut in ziare cativa onorabili colegi care spun ca ei nu mai coboara dobanzile pentru ca noi nu am coborat. De la 14%-19%, cat au dansii, e o diferenta enorma pana la nivelul natural”, a declarat Isarescu vineri la prezentarea Raportului asupra inflatiei pe trimestrul al treilea.
Guvernatorul a precizat ca dobanzile pe care bancile le percep clientilor pentru creditele acordate ar trebui sa fie cu 1-3% mai mari decat nivelul dobanzii-cheie.
Prin urmare, pornind de la dobanda BNR de 8% pe an, dobanzile la creditele in lei pentru clienti nu ar trebui sa depaseasca 11% pe an. La depozite, in schimb, dobanzile ar trebui sa se situeze sub rata afisata de BNR.
“Asta ar fi situatia normala. Din pacate, nu suntem aici. E doar o constatare si fac mentiunea ca nu putem sa actionam decat cu instrumente de piata. Suntem in continuare intr-o faza in care bancile percep riscuri mari, incertitudine, inclusiv politica.”
Dobanda medie la creditele noi in lei acordate populatiei s-a situat in august aproape de 18% pe an.
In ceea ce priveste companiile, dobanda medie a fost de 15,69% pe an, arata cele mai recente date ale BNR.