Profesoarele de la „Despina Doamna” (V)

La partea stiintifica in 1942-1943 avem, de asemenea, cateva nume noi. Constanta Mladinescu la matematica, iar la fizico-chimice doua tinere suplinitoare, de curand licentiate- Steliana Marinescu si Alexandrina Andronescu, ultima – ploiesteanca si fosta eleva a scolii. La stiinte naturale au venit doua forte didactice. Amandoua erau ploiestence, facusera clasele secundare la aceasta scoala, Florina Serban absolvind in 1921 si Speranta Dumitrescu – in 1928, ambele excelente profesoare. Prima a suplinit, la inceput la Liceul “Sfintii Petru si Pavel”, apoi s-a titularizat la Liceul Comercial de fete, de unde a venit aici, mai intai ca detasata, functionand pana prin 1960. Cealalta a venit ca suplinitoare si, dupa cativa ani, s-a titularizat in invatamantul comercial.
La desen avem doua profesoare noi, distinse si foarte talentate, Maria Pasculescu si Alexandra (Andra) Calinescu; ultima fusese mult implicata si in actiunea lui N. Iorga (Scoala de misionare de la Valeni). La muzica vine, prin transfer, Virginia Iliescu, o fosta eleva a scolii, buna muziciana, pedagoga si dirijoare, care va ramane in aceasta institutie de invatamant pana la pensionare (1963). Alaturi de Alice Claudian, a mai venit un medic al scolii si profesor de igiena – dr. Stela Cristescu. In sfarsit, la gospodarie a venit, prin transfer, Elena Popescu-Moreni.
Pentru ca este ultima incadrare inainte de sfarsitul razboiului sa ne oprim putin asupra celei din anul urmator, 1943-1944. Lipsesc din ea cateva din vechile cadre. Preotul Aurel Popescu, neavand decat seminarul, nu a putut fi titularizat. Elena Darmanescu, Valeria Petrovici, Carmen Dumitrescu, Ecaterina Cusuta, Ecaterina Stanescu, Eugenia Barbu, Maria Ciocea, Constanta Mladinescu plecasera prin transfer. O pierdere importanta a inregistrat-o scoala prin mutarea la Bucuresti a Ameliei Tacorian. Au mai disparut suplinitoarele Steliana Marinescu si Speranta Dumitrescu, ultima titularizata in invatamantul comercial. Doctorul Alice Claudian a renuntat la postul de la liceu, iar Elena Popescu-Moreni s-a pensionat.
Desigur apareau si nume noi. Ca titulare veneau: Paula Dumitrescu, distinsa profesoara de limba romana care va ajunge si directoarea liceului, Buznea Margareta si Dodun Maria la stiinte fizico-chimice si Maria Pantelimon la gospodarie. Mai erau o serie de profesoare suplinitoare sau titulare la alte scoli care predau la catedre sau la ore razlete. Amintim pe preot I. Brezeanu si Maria Greavu la religie. Lixeanu Lelia la latina, Pasulis Elena si Ecaterina Matei la franceza (ultima se va transfera aici si va ajunge chiar directoare adjuncta). La matematica apare Dora Teodorescu si la stiinte naturale Irina Constantinescu (care va ajunge directoare de liceu si dr. in biologie, dar nu in aceasta scoala ).
Dupa 23 august, incadrarea scolii a cunoscut unele schimbari datorita unor factori pe care ii vom aminti. Mai intai a fost crearea, in 1945, a gimnaziului unic care a sporit considerabil numarul de clase si deci de catedre. Au fost unele modificari, nu foarte insemnate, in planurile de invatamant. In sfarsit, apartinad gimnaziul unic pe langa toate scolile secundare din oras, ba chiar si o unitate independenta, multe profesoare suplinitoare au putut sa se titularizeze acolo.
Desigur, aceste schimbari s-au produs de la an la an, dar noi le vom vedea numai la sfarsitul acestei perioade analizand incadrarea scolii din anul scolar 1947-1948, ultimul.
Lipsesc de aici cateva nume. Este vorba mai intai de doua vechi profesoare ale scolii, care se pensionasera intre timp, dupa ce slujisera multi ani: Filofteia Paunescu (istorie) si Maria Chivulescu (geografie). Au disparut de asemenea cateva detasate (Ionescu Maria, Dodun Maria, Pantelimon Maria) si cele mau multe suplinitoare: Pr. I.Brezeanu, Maria Greavu, Pleseanu Ecaterina, Pasulis Elena, Dravat Rodica, Teodorescu Dora, Alexandrina Andronescu, Irina Constantinescu, Ecaterina Tabacu. Unele dintre acestea, titularizate la alte scoli, vor face frumoase cariere didactice. Renunta, de asemenea, la invatamant dr. Stela Cristescu.
Sa vedem care au fost numele noi care au aparut in aceasta incadrare. La religie avem un nou titular, preot Corneliu Grumazescu, dar si un detasat, pr. Vasile Stefanescu (care ulterior va renunta la preotie si va deveni profesor de limba romana in invatamantul industrial al baietilor).
La limba romana venise ca titulara (inca din 1946) Emilia Patron, o excelenta profesoara ale carei lectii le incantau pe eleve, care o adorau si o luau ca model (suplinise pana atunci la Liceul „Sfintii Petru si Pavel” si avea sa-si termine cariera didactica la Scoala Medie “I.L.Caragiale”). Mai fusesera numite ca titulare Mihaescu Lucretia si Sofia Simionescu, care insa cerusera si obtinusera detasare, prima la Suceava, a doua la Sighisoara, iar Ana Cavadia se detasase la Bucuresti. Catedrele erau suplinite de Aspasia Vasiliu (pana atunci secretara sefa a scolii), Lixeanu Lelia (romana si latina) si Magirescu Maria, Tomescu Ileana, Maria Dascalescu (ultimele trei, “plata cu ora”).
La limba latina, mai venea Zoe Pop, dar care, fiind detasata ca “indrumator educativ judetean”, era suplinita de Maria Simionescu (o excelenta profesoara de latina care isi va sfarsi cariera la Scoala Medie “I.L. Caragiale”). La franceza vor actiona doua noi titulare – Lucia Miclescu si Izabela Cristescu, alte trei titulare sunt detasate la Tg. Jiu (Minculescu Maria), Barlad (Veronica Tuchila) si la Bucuresti (Alexandrescu Elena). Ele au fost suplinite prin “plata cu ora” de Aristita Florescu, Maria Rizeanu, Vera Ignatiev si Florica Chisalita. Dupa 1944, aparusera si ore de limba italiana, pe care le preda Olimpia Vijoli, iar din 1946 si ore de rusa pe care le preda Claudia Miliutin. La germana era numita titulara Charlotte Moscovici – Ghita, dar aceasta era detasata la Vicsani si catedra continua sa fie suplinita de Maria Serbanescu.
Paul D. POPESCU