Solutii eficiente pentru resurse regenerabile de energie
„Producerea energiei electrice: solutii moderne, ecologice, oportunitate de afaceri si eficientizare a consumului energetic” – acesta a fost titlul seminarului gazduit, ieri dimineata, de catre Camera de Comert si Industrie (CCI) Prahova. Administratorilor de firme prezenti la aceasta intalnire li s-a facut o succinta prezentare a catorva solutii de ultima generatie privind reducerea semnificativa a consumurilor energetice, inclusiv prin utilizarea surselor regenerabile, de catre specialistii companiei Electro Vox -Departamentul „Green Energy”. A urmat, apoi, prezentarea modalitatilor de accesare a fondurilor necesare intreprinzatorilor interesati, in vederea aplicarii programului pentru producerea energiei din surse regenerabile.

Legislatia fiscala, aplicata dupa ureche

In cursul lunii precedente, lucratorii Activitatii de Inspectie Fiscala Prahova au verificat, din punctul de vedere al respectarii legalitatii financiar-fiscale, 60 de agenti economici, ocazie cu care au aplicat mai multe amenzi contraventionale, in valoare totala de 155.300 de lei. Abaterile frecvent intalnite au constat in neintocmirea la zi a documentelor justificative financiar-contabile (bonuri de consum, registru de casa, fise de magazie) si in nedeclararea, la organul fiscal teritorial, a operatiunilor de achizitii a unor bunuri intracomunitare.
Bancile, mai aproape de dorintele fermierilor
Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) a eliberat, in decursul ultimei saptamani, 5.580 de adeverinte pentru fermierii din sectorul zootehnic interesati sa acceseze credite pentru investitii de la unitatile bancare cu care APIA are incheiate conventii. Este vorba despre CEC Bank, BCR, BRD- Groupe Societe Generale si Raiffeisen Bank. La nivelul APIA- Sucursala APIA au fost eliberate, pana acum, 15 adeverinte solicitate de tot atatia fermieri care detin, in total, 97 capete bovine, 1.163 capete ovine si 55 capete caprine.
Ajutor de stat pentru firme, de peste 7 miliarde de euro
Pentru diminuarea efectelor actualei crize economico-financiare, aproximativ 60.000 de agenti economici vor beneficia, in acest an, de ajutoare de stat sau comunitare, in valoare totala de peste 7 miliarde de euro, conform comunicatului remis presei de Consiliul Concurentei. In principal, aceste fonduri sunt destinate pentru organizarea unor cursuri de formare sau reconversie profesionala, dar si pentru crearea si mentinerea de locuri de munca. „A nu se intelege ca toti acesti bani vor fi acordati in 2009, schemele de ajutor de stat aplicandu-se pe durata mai multor ani. Trebuie avute in vedere si schemele de ajutor de stat emise in anii trecuti si care sunt valabile si in 2009”, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.