Persoanele singure sau familiile care folosesc pentru incalzire energie termica, gaze naturale si lemne, carbuni sau combustibili petrolieri pot beneficia de ajutor pentru incalzirea locuintei pentru sezonul rece – in perioada noiembrie 2009-martie 2010 – daca realizeaza pe membru de familie un venit mai mic sau egal cu 425 si daca si-au depus cerere pana la data de 31 octombrie 2009. Chiar daca in ultimele zile s-a vorbit despre majorarea plafonului la 615 lei, totusi in teritoriu nu s-a comunicat nimic oficial, fiindca mai este necesara adoptarea propunerii de catre Camera Deputatilor – for decizional in acest caz.
Vesti bune insa pentru cei care folosesc pentru incalzire energie termica si care nu au depus inca cererea pentru ajutor. Acestia o mai pot face astazi si joi, la sediul Administratiei Serviciilor Sociale Comunitare Ploiesti din Strada Postei nr.6, intre orele 9.00-16.00. „Am incheiat o prima runda a primirii cererilor pentru ajutoarul de incalzire si am tinut cont de plafonul pe membru de familie de 425 lei. Au venit foarte multi oameni care sunt zapaciti de ceea ce se spune in mass media si care sustineau ca au vazut la televizor ca s-a marit plafonul de la 425 lei la 615 lei. Ei nu stiu care este procedura, ca de la Senat trebuie sa mearga la Camera Deputatilor, astfel ca a trebuit sa le explicam ca este in discutie si, de altfel, am luat hotararea de a le tine aici cererile astfel incat, in cazul in care se va reveni la plafonul pe membru de familie de 615 lei, sa nu mai faca un drum”, ne-a precizat Doina Capuz, directorul Administratiei Serviciilor Sociale Comunitare Ploiesti.
Aproximativ 4000 de ploiesteni si-au depus cererile pentru obtinerea ajutorului de incalzire pentru gaze naturale, acestia avand venitul pe membru de familie sub sau egal cu 425 de lei, peste 5000 de cereri s-au inregistrat de la consumatori de energie termica si mai mult de 700 – de la cei care utilizeaza lemne. „Pentru energie termica am considerat ca trebuie sa mai prelungim termenul de depunere a cererilor pentru ca apreciem ca sunt mult mai multi cei care folosesc si care se incadreaza. In schimb, nu am putut face acelasi lucru pentru gaze naturale, deoarece ni s-a cerut sa dam situatia privind cererile depuse in perioada 1-5 noiembrie, dupa care s-a revenit si ni s-a spus ca pana in data de 1 noiembrie sa fie gata. In ceea ce ii priveste pe cei care nu s-au incadrat si care au venituri cuprinse intre 425 de lei si 615 lei nu se cunoaste o cifra exacta, aceasta este estimativa, deoarece ar trebui sa comparam cu anul trecut si intr-un an, veniturile unei persoane se pot modifica. Astfel, unii pot acum sa aiba venituri mai mici si sa se incadreze, iar in cazul altora venitul ar fi putut creste si nu se mai incadreaza pentru obtinerea ajutorului. Totusi, fata de situatia de anul trecut, aproximativ 2000 de ploiesteni care folosesc pentru incalzirea locuintei gaze naturale nu s-au incadrat, veniturile acestora depasind 425 lei, in aceeasi situatie fiind si 40 de persoane care folosesc lemne”, ne-a mai precizat interlocutoarea noastra.
In ceea ce priveste revenirea la plafonul pe membru de familie la 615 lei, interlocutoarea nostra ne-a precizat: „Deocamdata, nu am primit un act normativ care sa extinda suma pentru ajutorul de incalzire, insa daca vom primi probabil ca vom avea cateva zile in care cei care nu si-au depus cerere pentru ca aveau venituri intre 425 lei si 615 lei o vor putea face. In prezent, facem centralizarea datelor pana la 15 noiembrie, urmand ca intre 15 si 30 noiembrie sa primim cereri privind acordarea ajutorului pentru luna decembrie”.
Anemary GRIGORE