Castigul salarial mediu net a scazut in august cu 3% (42 lei) fata de iulie, la 1.348 lei, dar a crescut cu 5,6% fata de aceeasi luna din 2008, cele mai mari valori inregistrandu-se in fabricarea produselor de cocserie si prelucrarea titeiului, iar cele mai mici in industria de imbracaminte.
In august, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.845 lei, cu 2,9% mai mic fata de luna precedenta, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).
Principalele cauze ale scaderii salariilor in august au fost restrangerea activitatii, acordarea in luna precedenta de sume din profitul net si premii ocazionale (inclusiv prime de vacanta).
Reduceri intre 7% si 10% ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, administratie publica, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice. In activitatile de fabricare a produselor textile, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, fabricarea substantelor si a produselor chimice, invatamant, fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a, fabricarea altor mijloace de transport, industria constructiilor metalice si a produselor din metal, exclusiv masini, utilaje si instalatii au fost consemnate scaderi intre 5% si 7%.
Totodata, castigul salarial mediu net s-a micsorat cu 4% si 5% in sectoarele de fabricare a articolelor de imbracaminte, tabacirea si finisarea pieilor, captarea, tratarea si distributia apei, alte activitati de servicii.
Potrivit INS, cresterile castigului salarial mediu net din august, comparativ cu iulie, au fost determinate de acordarea de premii ocazionale (prime de performanta, de vacanta), drepturi in natura si ajutoare banesti din fondul de salarii si de realizarile de productii mai mari. Astfel, castigul salarial mediu net a crescut cu 14% in activitatile de fabricare a produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului si cu 3-5% in industria metalurgica, activitati de editare, extractia minereurilor metalifere si fabricarea bauturilor. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a inregistrat o crestere cu 0,6%. Fata de octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 122,7%, cu 3,6 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna iulie 2009.