Temperaturile scazute inregistrate in ultima perioada i-au determinat pe tot mai multi oameni fara adapost sa ia cu asalt Centrul Social de Urgenta pentru Persoanele fara Adapost Ploiesti. „De cand au inceput ploile si termometrele indica temperaturi tot mai scazute, in special pe timpul noptii, numarul celor care trec pragul centrului a crescut. Daca pe timpul verii veneau in jur de 20-29 de persoane, in prezent numarul acestora a ajuns la 36-38, pe noapte. Capacitatea centrului este de 44 de locuri, iar cand va veni gerul ne este teama ca numarul celor care ne solicita ajutorul va fi cu mult mai mare decat cel al paturilor. Din pacate, nu mai avem alte paturi, pliante, de exemplu, desi spatiu am avea. In schimb, avem niste saltele pe care le vom folosi in cazul in care va fi necesar, decat sa lasam oamenii in strada”, ne-a precizat Mihaela Supiala, asistent social in cadrul Centrului Social de Urgenta pentru Persoanele fara Adapost Ploiesti.
Oamenii fara adapost care apeleaza la serviciile oferite de centrul destinat lor sunt primiti doar pe timp de noapte, intre orele 19.00 – 9.00, acestia fiind obligati sa respecte cateva reguli. De exemplu, acestia nu pot ramane in centru daca nu-si fac baie inainte, din acest punct de vedere asigurandu-li‑se toate conditiile, iar persoanele in stare de ebrietate nu sunt primite. Acestea sunt si motivele pentru care unii oameni ai strazii prefera sa doarma pe unde apuca, decat sa mai treaca pragul centrului. Persoanele care apeleaza la Centrul Social de Urgenta pentru Persoanele fara Adapost au posibilitatea sa faca dus, sa-si spele hainele si primesc pijamale curate. In plus, acestea beneficiaza de asistenta medicala si sociala, in incercarea de a fi reintegrate in societate.
Oamenii strazii pot dormi in centru timp de 60 de nopti consecutive, iar persoanele venite din judet sau din afara judetului – cel mult o saptamana. „In prezent, cei mai multi dintre beneficiarii centrului sunt ploiesteni, insa avem cativa si din Podeni, Magureni, Draganesti, Sangeru si Cluj”, ne-a mai precizat interlocutoarea nostra.
In prezent, opt persoane isi desfasoara activitatea in Centrul Social de Urgenta pentru Persoanele fara Adapost. Este vorba despre seful centrului, un asistent social cu studii superioare, un lucrator social cu studii medii, doi asistenti medicali care lucreaza pe timpul noptii si trei muncitori.
Anemary GRIGORE