• Traian Basescu nu renunta

Senatorii si deputatii au dezbatut, la primul punct al ordinii de zi a plenului comun de astazi, scrisoarea presedintelui Traian Basescu referitoare la consultarea Parlamentului cu privire la organizarea odata cu alegerile prezidentiale a unui referendum national pentru Parlament unicameral.
Parlamentarii au votat referendumul si au dat aviz negativ cu 233 de voturi pentru respingere si doar 131 de voturi favorabile.
Secretarul Camerei Deputatilor, Dumitru Pardau, a citit scrisoarea presedintelui, in timp ce presedintele Comisiei juridice din Senat, Toni Grebla, a citit avizul juristilor din Parlament.
Comisiile juridice reunite au dat, pe 14 octombrie, aviz negativ solicitarii lui Traian Basescu privind organizarea referendumului pe tema Parlamentului unicameral, pentru un raspuns nefavorabil presedintelui votand 18 parlamentari de la PSD, PNL si UDMR , iar PD-L s-a opus, prin cele 12 voturi “impotriva”.
Decizia Comisiilor juridice de a aviza negativ scrisoarea sefului statului a fost luata la propunerea senatorului PSD Toni Grebla, care a recomandat si ca motivatiile ce au stat la baza acestei decizii sa fie atasate punctului de vedere transmis conducerii Parlamentului.
Astfel, Grebla a apreciat ca un referendum nu poate fi organizat in Romania in acest moment pentru ca mai multe articole ale legii referendumului au fost declarate neconstitutionale, nefiind reformulate pentru a deveni constitutionale in termenul de 45 zile prevazut de lege.
Pe de alta parte, presedintele Comisiei juridice a Camerei, Daniel Buda (PD-L) a subliniat ca presedintele nu poate fi limitat in organizarea referendumului pe probleme de interes national si a sintetizat opinia PD-L. “Propunerea PD-L este de a da un aviz potrivit caruia solicitarea lui Traian Basescu corespunde Constitutiei, astfel incat ea sa poata fi supusa aprobarii Camerelor”, a anuntat Buda. Ioan Oltean a declarat ca se incearca incalcarea Constitutiei si a Legii referendumului, considerand ca aceasta este o tentativa nedemocratica de a-l bloca pe presedintele Basescu prin aceasta actiune propusa. Grupurile parlamentare ale PNL au votat pentru un aviz negativ, Calin Popescu Tariceanu sustinand ca acest referendum este o smecherie politica.
Senatorul UDMR Cseke Attila a aratat ca grupul parlamentar din care face parte crede “in continuare” in sistemul parlamentar bicameral si ca modificarea prin referendum a structurii Parlamentului este imposibila, necesitand revizuirea Constitutiei.
Votul Parlamentului are insa doar un rol consultativ, decizia de a organiza referendum fiind atributul presedintelui in exercitiu.
De altfel, Traian Basescu a si spus ca, indiferent de opozitia majoritatii parlamentare, “categoric va fi referendum”.