Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate primeste fonduri, de la nivel guvernamental, pentru acoperirea sumelor prevazute la bugetul pe anul 2009, necesare functionarii sistemului sanitar prahovean in ultimul trimestru al acestui an.
Potrivit prefectului de Prahova, Adrian Dobre, Institutia Prefectului va urmari modul in care vor fi distribuite aceste fonduri in teritoriu, dar si felul in care se vor cheltui. Din suma totala, 10,85 milioane de lei vor fi alocati pentru acoperirea salariilor, a cheltuielilor cu utilitatile si pentru medicamente in spitalele prahovene. Medicilor de familie le va reveni suma de 1,75 milioane de lei, pentru ca functionarea cabinetelor medicale individuale sa nu fie pusa in pericol in ultimul trimestru al acestui an.
In urma discutiilor cu factorii de raspundere din sistemul sanitar prahovean, Adrian Dobre a fost informat in legatura cu „topul” datoriilor inregistrate catre furnizorii de utilitati si de medicamente. Situatia Spitalului Municipal Campina era, la data de 30 septembrie, cea mai problematica, aceasta unitate medicala avand datorii cumulate pe parcursul mai multor ani in valoare de 9,2 milioane de lei. Pe locul doi, potrivit prefectului, se situeaza Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti, cu datorii de aproximativ 3 milioane de lei, iar pe locul trei – Spitalul de Obstetrica si Ginecologie Ploiesti – cu restante in valoare de 1,4 milioane de lei.
Saptamana aceasta, conducerea Casei de Asigurari de Sanatate Prahova va avea intalniri cu managerii spitalelor, pentru a decide cum va fi impartita suma de 10,85 milioane de lei ce le revine pana la sfarsitul acestui an, pentru ca spitalele sa poata supravietui si sa nu mai fie amenintate de colapsul financiar.
Violeta STOICA