Chiar daca, deocamdata, numarul lor nu este atat de mare pe cat ne-am dori, exista totusi tineri care au decis sa nu-si paraseasca, precum au facut-o atatia altii, satul natal, ocupandu-se de agricultura. Mai exact, incropindu-si o mica afacere de familie: infiintarea unei ferme de legume, pomicole, viticole, de crestere a animalelor etc. In Programul National de Dezvoltare Rurala exista o masura speciala (112 –”Instalarea tinerilor fermieri”) potrivit careia proiectele acestor tineri pot beneficia de finantare nerambursabila din partea statului.
La inceputul acestui an, spre exemplu, la sediul Oficiului Judetean de Consultanta Agricola (OJCA) Prahova, din cadrul Agentiei Nationale de Consultanta Agricola, au fost depuse 9 cereri prin care se solicita sprijin in redactarea unor proiecte de infiintare a unor ferme agricole si consultanta de specialitate, cereri apartinand unor tineri din Breaza, Blejoi, Albesti- Paleologu, Brebu dar si din alte localitati ale judetului. ” In momentul de fata, acesti tineri au primit, deja, o prima transa din subventia prevazuta, care este cuprinsa intre 14.000 si 25.000 de euro, in functie de marimea exploatatiei agricole. Conditia impusa de lege este ca beneficiarul sa aiba varsta de pana in 40 de ani si sa administreze, pentru prima oara, o astfel de exploatatie agricola. Banii pot fi folositi, dupa caz, pentru achizitionarea terenurilor sau a utilajelor agricole, pentru construirea sau modernizarea unor spatii de productie, pentru cumpararea de animale de rasa, familii de albine s.a. Poate ca ar fi bine de stiut de catre cei interesati ca pentru redactarea proiectelor si oferirea de consultanta de specialitate noi nu percepem niciun ban, pe cand firmele private pretind un comision intre 2 si 3 la suta din valoarea eligibila a proiectului”, ne-a declarat directorul coordonator al OJCA Prahova, Constantin Marin.
l 67 de proiecte – liber
la finantare
Revenind la Programul National de Dezvoltare Rurala, in cadrul acestuia pot fi obtinute fonduri nerambursabile si pentru sprijinirea/ dezvoltarea activitatii fermelor agricole de subzistenta (denumita, in limbajul specialistilor, Masura 141), indiferent de statutul juridic al acestora: persoana fizica autorizata, societate cu raspundere limitata (SRL) sau societate pe actiuni (SA). In cazul judetului nostru, in perioada derulata din acest an, au fost redactate de specialistii OJCA Prahova un numar de 67 de proiecte, contractele de finantare ale acestora urmand a se semna in zilele urmatoare. Titularii proiectelor – care provin, indeosebi, din Campina, Breaza, Lapos, Cerasu, Draganesti si Gornet – vor beneficia de o subventie in valoare de 1.500 de euro, anual, timp de maximum 5 ani. In proportie de 80 la suta, aceste fonduri provin de la Uniunea Europeana, iar diferenta reprezinta cofinantare de la bugetul statului. Conditia impusa de lege este aceea ca, dupa trei ani de activitate, administratorul fermei sa comercializeze o treime din productia rezultata (lapte, carne, legume, fructe, miere de albine etc, in functie de profilul fermei), in caz contrar, pentru urmatorii doi ani i se sisteaza subventia.
l Sute de tineri cu diplome de fermieri,
doar in acest an
Pe langa redactarea de proiecte si asigurarea de consultanta de specialitate, Oficiul Judetean de Consultanta Agricola Prahova are in competenta sa si organizarea unor cursuri de formare profesionala pentru cei interesati in deprinderea unor meserii specifice: crescator de animale, pomicultor, viticultor, apicultor, administrator de pensiune turistica agromontana s.a. „Numai de la inceputul acestui an au absolvit astfel de cursuri, primind diplome recunoscute de Ministerul Educatiei, 380 de prahoveni care au dorit sa porneasca o mica afacere de familie in domeniul agricol. Taxa perceputa este de 200 de lei de persoana. Chiar la finele saptamanii recent incheiate am finalizat, la Breaza, un astfel de curs. Dintre cei 32 de cursanti s-au prezentat la examen si au trecut cele doua probe (scris si oral) 22 de persoane”, ne-a precizat ing. Mita Enache, din cadrul OJCA Prahova.
D. CONSTANTIN