Copiii care nu au respect de sine sunt mult mai expusi ca adulti sa devina obezi. Asta a descoperit o echipa de cercetatori englezi, in urma unui studiu efectuat pe 6.500 de participanti.
Potrivit cercetatorilor, copiii de 10 ani, carora le lipseste stima de sine, tind sa devina grasi ca adulti. Efectul s-a confirmat in special pentru fete, spun cercetatorii de la King’s College London.
Rezultatele arata ca daca se intervine devreme, obezitatea poate fi evitata.
“Nu este vorba despre persoanele cu probleme psihologice grave”, spune profesorul David Collier de la King’s College London.
Copiii au fost masurati si cantariti de catre o asistenta, la varsta de 10 ani, dupa care s-au caracterizat singuri cand au ajuns la varsta de 30 de ani. Starea lor emotionala a fost de asemenea notata, spun cercetatorii, in publicatia BMC Medicine.
Copiii carora le lipsea respectul de sine, cei care simteau ca au prea putin control in viata lor, cei care s-au ingrijorat des, au fost mult mai expusi sa castige in greutate in urmatorii 20 de ani, arata rezultatele.
Profesorul David Collier, care a condus cercetarea spune ca : “Inovator la acest studiu e ca obezitatea a fost vazuta ca o dereglare metabolica. Ceea ce am aflat e ca problemele emotionale sunt un factor de risc pentru obezitate.”
“Nu putem spune ca problemele emotionale din copilarie cauzeaza obezitate, mai tarziu in viata, dar putem spune, cu siguranta, ca joaca un rol, impreuna cu alti factori precum greutatea parintilor, dieta si exercitiile”, sustine si cercetatorul Andrew Ternouth. Potrivit dr. Ian Campbell, de la Concernul pentru Greutate studiul a relevat in mod evident ca ‘’problemele psihologice din copilarie au o influenta asupra cresterii in greutate, in viitor si asupra sanatatii. Foarte multi dintre adultii cu care noi lucram au probleme emotionale si de stima de sine si sunt adesea rezistenti la tratament. Mesajul este ca interventia facuta cat mai devreme, in copilarie, poate fi cheia pentru a combate obezitatea la maturitate. Asta cere mai mult decat profesionistii din sanatate pot face, e nevoie de semnale mai importante din partea parintilor, a profesorilor, si oricine e implicat in bunastarea copilului, au concluzionat oamenii de stiinta.