In show business, nu sunt suficiente talentul si miscarea scenica. Fara o promovare puternica este imposibil sa evoluezi, ca artist, de aceea multi prefera sa apeleze la impresari care stiu cel mai bine cum sa faca asta. De cativa ani, a intrat in aceasta breasla si Brandusa Simion – o tanara din Ploiesti, pasionata de muzica folk. Dupa patru ani de experienta in domeniu, ea considera ca cei care vor sa se apuce de impresariat au nevoie,
pe langa instruire, de tupeu si de multa ambitie.
Remuneratia, in functie de incasari
Brandusa are 39 de ani si se ocupa de impresariat din 2005. Inainte de a intra in lumea show business-ului, a fost jurist. A decis sa promoveze artistii din pasiunea sa pentru arta si, mai ales, pentru muzica folk. Are un atestat de impresar, de la Centrul de Pregatire Profesionala in Cultura si isi desfasoara activitatea ca persoana fizica autorizata. In ultimii ani, i-a adus la Ploiesti, in sala Casei de Cultura a Sindicatelor, pe Victor Socaciu, Vasile Seicaru, regretata Tatiana Stepa, Mircea Vintila si alti solisti indragiti de folk. In calitate de impresar, colinda intreaga tara, pentru a-i aduce pe muzicieni la festivaluri de gen, zile ale oraselor sau alte evenimente culturale. In decembrie 2005, primul spectacol in organizarea caruia s-a implicat a fost in memoria lui Nichita Stanescu, cu participarea lui Florin Piersic si a Angelei Similea. Tot datorita ei, ploiestenii au putut vedea piese de teatru precum „Variatiuni enigmatice” – cu Alexandru Repan si Mircea Diaconu, sau „Titanic Vals” – cu Ruxandra Sireteanu, Ioana Calota, Luminita Erga, Raluca Gheorghiu etc. Viata de impresar nu aduce, insa, numai satisfactii. Deoarece a devenit, pentru multi, un lux cheltuiala pentru biletele la spectacol, sunt situatii cand acestea se amana sau se anuleaza. Alteori este nevoie sa se reduca preturile biletelor pentru ca spectacolul sa aiba loc. Totul depinde, insa, si de perioada aleasa, ne-a precizat Brandusa Simion. Dupa sarbatori, de exemplu, este greu sa realizezi un eveniment cultural, deoarece oamenii au bani mai putini. Pentru a aduce o piesa de teatru, in Ploiesti, impresara contacteaza directorul tehnic al teatrului respectiv, cu care incheie un contract, stabileste detaliile organizarii, precum si onorariul ei. „In mod normal, impresarul ia minimum 10% din incasari, dar daca nu reusesc sa strang toti banii, eu nu mai incasez partea mea”, ne-a precizat ea. Chiar daca intampina si astfel de greutati in organizarea spectacolelor (de multe ori s-a gandit chiar sa se lase de profesie), pasiunea sa pentru arta s-a dovedit a fi mai puternica decat acestea.
Onorariul unui folkist – intre 1000 si 2000 de euro
Dupa patru ani de experienta in domeniu, Brandusa Simion este de parere ca cel care doreste sa devina impresar are nevoie de „Tupeu si ambitie. El trebuie sa fie si descurcaret, deoarece este nevoit sa negocieze la sange, de multe ori, cu cei care organizeaza evenimentele, cu posturile de radio, cu primariile” ne-a precizat ea. Exista, insa, si artisti care nu apeleaza la ajutor profesionist, considerand ca se pot ocupa singuri de toate spectacolele. In opinia Brandusei Simion, ei se expun riscului sa nu primeasca onorariul promis. „Nu pot face un contract cu organizatorul, nefiind persoana fizica autorizata si atunci este mai usor sa fie pacaliti. De asemenea, impresarul are mai mult timp sa se intereseze daca s-a intocmit contractul, daca s-a emis ordinul de plata si altele”, ne-a precizat ea. Cheltuielile unui spectacol sunt destul de mari. „Numai chiria unei sali reprezinta intre 10 si 20 % din incasari, afisajul intre 1.000-1.200 de ron, impozitul pe bilete ce reprezinta 2% din suma incasata. Cu presa se face de obicei un parteneriat media. Cat priveste onorariile artistilor, un solist de folk solicita intre 1.000 si 2.000 de euro, iar un actor care recita intr-un spectacol – intre 500 si 1.500 de euro. Parerea mea este ca ei cer putin pentru valoarea spectacolelor si a lor, ca artisti”, ne-a mai declarat impresara.
Ana-Maria MAXIM
Acasă Cultură/timp liber Impresar artistic – o profesie pentru care este nevoie de pasiune, tupeu...