Cu siguranta, cine are buletin de Ploiesti a vazut, mai prin toate zonele municipiului, fie strazile, fie trotuarele scormonite. Este semn ca se lucreaza, motivatia fiind ori ca s-a ivit o avarie la conducta de alimentare cu apa sau gaze, ori ca se realizeaza lucrari de extindere la retelele de utilitati. Numai ca, asa cum se intampla deseori, aceste actiuni parca nu se mai termina, fiind destule cazurile in care desi lucrarile s-au finalizat, gropile sapate raman neacoperite sau, se arunca, in ele, in dispret, doar cateva lopeti de balast. Un exemplu in acest ultim caz este si strada Malu Rosu. In aceasta vara, pe unul dintre trotuare, cat este de lung, de la un capat la altul, s-a lucrat de zor pe mijlocul lui, s-au introdus diverse conducte, dar santurile au fost acoperite, cum scriam mai sus, doar cu balast, ploile din ultima perioada lasand dare lungi de noroi, spre “bucuria” acelora care stau in zona. Cand nu vor mai vedea ploiestenii acest gen de lucrari? Peste o saptamana ar trebui! Si asta deoarece, la inceputul acestei saptamani, primarul Ploiestiului, Andrei Volosevici, a somat firmele care desfasoara lucrari pe domeniul public ca, in termen de sapte zile lucratoare, sa finalizeze lucrarile, si, mai mult decat atat, sa se faca receptia tuturor investitiilor in cazul carora a expirat termenul de executie. Societatile care trebuie sa se conformeze dispozitiilor conducerii municipalitatii sunt: S.C. Distrigaz Sud, Apa Nova, Dalkia, Electrica, Romtelecom, iar in situatia in care acestea nu se vor conforma, reprezentantii administratiei locale vor trece la amenzi.
Este bine ca, intr-un final, reprezentantii administratiei locale vor sa-i disciplineze pe cei care nu tin cont de regulile impuse la nivel local, cu atat mai mult cu cat inca din decembrie, anul trecut, exista o hotarare a Consiliului Local Ploiesti prin care sunt stabilite modalitatile de executare a lucrarilor de reparatii pe domeniul public si privat al municipiului, de refacere a carosabilului si de punere in conformitate a retelelor subterane detinute sub orice forma juridica de catre operatorii serviciilor publice. Documentul – HCL 337/2008 – prevede clar ca, in cazul executarii lucrarilor la retelele subterane, trebuie sa se asigure refacerea carosabilului, in caz contrar, nerespectarea acestor prevederi constituie contraventie, amenzile fiind intre 2.000 si 2.500 de lei. Perioada de garantie de buna executie a lucrarilor efectuate va trebui sa fie de doi ani de la data terminarii acestora, in textul hotararii legislativului local la care ne-am referit impunandu-se si reguli stricte pentru refacere. Astfel, in cazul trotuarelor, santul se va astupa numai cu balast concasat, peste care se vor turna beton si mixtura asfaltica. Si asta nu este totul. In cazul retelelor longitudinale montate in carosabil, societatile detinatoare au obligatia refacerii stratului de uzura pe latimea unei benzi de circulatie si pe toata lungimea santului; in cazul in care conducta este montata in axul strazii – refacerea trebuie sa se faca pe toata lungimea strazii si pe toata lungimea santului; iar in cazul retelelor montate in trotuar – refacerea se va face pe toata latimea acestuia.
In ce masura societatile care au efectuat lucrari prin tot municipiul vor tine cont de somatiile venite de la municipalitate se va vedea, asa cum se va vedea si in ce masura aceasta din urma nu va mai inchide ochii la termenele lucrarilor in cazul carora nu sunt respectate graficele de executie.
N.DUMITRESCU