Prin contracte de concesiune a terenurilor de pe raza localitatilor, autoritatile locale isi sporesc fondurile la bugetul propriu, provenite din redeventele rezultate in urma calculelor de pret. Sumele care intra in bugetele locale de pe Valea Prahovei in urma concesiunii de terenuri nu sunt deloc de neglijat. Potrivit legii, autoritatile locale pot insa decide transformarea contractelor de concesiune in contracte de vanzare-cumparare a terenurilor. Viitorii proprietari sunt, insa, in unele cazuri, privilegiati datorita unor decizii locale.
Iata un exemplu: in cadrul ultimelor sedinte de consiliu local din Busteni si din Azuga, s-a luat decizia transformarii unor contracte de concesiune a terenurilor (in urma carora intra bani, anual, la bugetele celor doua localitati) in contracte de vanzare-cumparare. Daca, la Azuga, reprezentantii locali expun, transparent, lista celor sapte terenuri care urmeaza sa-si schimbe regimul juridic, la Busteni, hotararea consilierilor locali nu prezinta, pe site-ul oficial, si cele patru terenuri propuse spre vanzare.
Consilierii din Azuga au fost de acord, prin HCL 95/2009, cu transformarea contractelor de concesiune a sapte terenuri in contracte de vanzare-cumparare si cu tarifele propuse de evaluator. Preturile evaluate ale suprafetelor de teren in cauza variaza aici intre 42,47 euro si 315 euro pe metru patrat, valori normale pentru Valea Prahovei si considerate justificate de catre alesii locali.
Omologii lor din Busteni au acceptat evaluarea terenurilor aflate acum in regim de concesiune la preturi destul de mici, cel mai scump ridicandu-se la valoarea de 20 de euro/mp, iar cel mai ieftin – 10 euro/mp. Preturi modice, avand in vedere ca, potrivit expertilor imobiliari, media preturilor la terenurile intravilane din Busteni si Poiana Tapului ajunge la 195 de euro/mp, iar cel mai mic pret, chiar si in situatia actuala economica, este de aproximativ 100 de euro/mp. Asadar, consilierii locali din Busteni au fost de acord cu vanzarea celor patru terenuri cu preturi similare celor de la… Provita. Un exemplu elocvent este cel al unui teren pentru care se platea redeventa de 7 euro pentru un metru patrat, evaluat la 8 euro, si pentru care pretul de vanzare a fost stabilit la 10 euro pe metru patrat, prin HCL Busteni nr. 104/2009.
n Criterii de lasat la pret
Primarul orasului Busteni, Emanoil Savin, ne-a declarat ca, avand in vedere ca zonele in care sunt situate terenurile au caracter industrial ori sunt pe malul apei, preturile stabilite pentru vanzare ar fi rezonabile. Edilul Busteniului afirma ca, in conformitate cu o hotarare anterioara a consilierilor locali, acolo unde exista investitii cu valoare mare pe terenurile concesionate si care au generat zeci sau chiar sute de locuri de munca, sa se ia in considerare acest lucru si pretul de vanzare sa nu fie mai mare de 20 de euro pe metru patrat.
Violeta STOICA