* Cei care refuza vor fi dati afara
Profesorii vor fi testati de psihologi in fiecare an. Iar masura este obligatorie. Cei care nu se vor supune noii masuri vor fi dati afara din invatamant. Aceste prevederi apar in noul statut al cadrelor didactice. Noul statut este clar: fiecare cadru didactic va prezenta un certificat medical si de atestare psihocomportamentala. Acesta va fi eliberat de catre un psiholog acredidat, in urma unei examinari riguroase. Cei care refuza testul pshihologic vor fi exclusi din invatamant.
Nu vor mai putea profesa nici cei carora in ultimii sapte ani li s-a desfacut disciplinar contractul de munca. In cazul functiilor de conducere, respectiv director sau inspector, solicitantului i se interzice ocuparea unei alte functii de conducere similara in sistemul national de invatamant. De asemenea, functiile de conducere in subordonare directa din aceeasi unitate sau institutie de invatamant nu pot fi ocupate simultan de persoane care sunt in relatie de rudenie de gradul I.
Schimbari apar si la formarea initiala a unui cadru didactic. Profesorii vor fi obligati sa urmeze un stagiu practic de un an intr-o unitate de invatamant, in functia didactica corespunzatoare studiilor. In acest sens se va constitui o retea permanenta de scoli unde viitorii profesori vor invata de la mentori cum sa predea in invatamant.
Dupa stagiul practic, tanarul dascal va da un examen ce va avea o etapa eliminatorie si una finala.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentLUMEA IN CARE TRAIM
Articolul următorCALENDARUL ZILEI