* Moartea unor asistati – solutia pentru cei aflati pe liste de asteptare

Sunt putine locurile unde batranii ramasi singuri pe lume pot gasi un acoperis deasupra capului si un pic de grija. Pentru cei mai multi dintre acestia, perspectiva internarii intr-un azil de batrani inseamna inceputul unei drame. Si totusi, fiindca nu au alta solutie, multi batrani – cei mai multi dintre ei bolnavi – asteapta sa prinda un loc intr-un centru de asistenta sociala. In prezent, situatia la nivelul judetului nostru nu este tocmai roz, asta daca luam in calcul faptul ca, in prezent, in centrele pentru batrani nu mai exista locuri libere. In Prahova, in azilurile de batrani sunt inregistrati 1140 de asistati, dintre care 512 sunt pensionari.
Unitatile de protectie pentru persoane adulte din subordinea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Prahova sunt amplasate in localitatile Calinesti, Campina, Baicoi, Urlati, Tatarai, Mislea, Nedelea si Puchenii Mari. Persoanele care doresc sa se interneze intr-un azil trebuie sa depuna si sa inregistreze o cerere in acest sens la primaria in a carei raza teritoriala isi au domiciliul sau resedinta, primaria urmand sa o transmita la registratura DGASPC. Cererea trebuie insotita de urmatoarele documente: copie de pe actele de identitate, certificatul de nastere, de casatorie sau de deces al apartinatorului, copie de pe documentul care atesta incadrarea in grad de handicap, adeverinta de venit, documente doveditoare a situatiei locative, ultimul talon de pensie, daca este cazul, raportul de ancheta sociala, investigatii paraclinice (HIV, coprocultura, coproparazitologic, RBW, MRF), dovada eliberata de serviciul specializat al primariei in a carei raza teritoriala isi are domiciliul sau resedinta persoana cu handicap, prin care se atesta ca acesteia nu i s-au putut asigura protectia si ingrijirea la domiciliu sau in cadrul altor servicii din comunitate. Dupa depunerea dosarului, batranii trebuie sa astepte analiza acestuia de catre comisia organizata special in cadrul DJASPC. Daca dosarul este validat, persoana respectiva este inscrisa pe lista de asteptare.
Avand in vedere faptul ca toate centrele rezidentiale pentru adulti din subordinea DGASPC Prahova sunt destinate ingrijirii si asistentei persoanelor cu handicap, principalul motiv pentru internare il constituie starea de sanatate a persoanelor si faptul ca acestea necesita ingrijire si asistenta medicala permanenta. De asemenea, la acestea se adauga lipsa mijloacelor materiale si financiare, lipsa locuintei, precum si lipsa mijloacelor adecvate de ingrijire la domiciliu. Trist, dar adevarat: tot ce pot sa faca acesti oameni care ajung sa ceara internarea intr-un azil este sa astepte ca persoanele internate in complexele de ingrijire sa moara, pentru a le lua locul.
Anemary GRIGORE

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentMondo Sport
Articolul următorPrimul pas pentru o viata normala: