* Sute de milioane de euro – evaziunea estimata in panificatie
700 de milioane de euro ocolesc anual bugetul de stat. Banii se pierd pe drumul painii la negru. Se lucreaza fara acte din lanul de grau pana pe rafturile magazinelor.
Potrivit Institutului de Statistica, un roman mananca lunar, in medie, 20 de kilograme de paine. Asa arata actele. In realitatea insa, consumul este de cinci ori mai mare. Diferenta este data de faptul ca painile ies din cuptor fara acte.
Sumele importante care „ocolesc“ bugetul nu vin doar din vanzarea painii. Evaziunea incepe chiar din lanul de grau. Aurel Popescu, presedinte “Rompan” a declarat: “Unii patroni ai fabricilor de paine au venit cu ideea ca taxa pe valoarea adaugata, aceasta, de 19%, e buna de furat. Ca atare, cumpara materie prima fara documente legale si vinde produsul finit, respectiv painea, fara documente legale”.
In Romania sunt peste 5.000 de firme care fac paine. Potrivit Codului Penal, administratorii care nu inregistreaza toate tranzactiile in contabilitate risca pedepse cu inchisoarea intre 2 si 8 ani.