„Schemele umflate sunt la agentiile centrale, nu la institutiile judetene”



„Toate paliativele astea, ii mentinem pe toti functionarii publici, dar mai reducem un spor sau altul sunt povesti. Guvernul trebuie sa se comporte cu toata seriozitatea si sa trimita in somaj 20 la suta din aparatul birocratic”. Aceasta declaratie transanta facuta, saptamana trecuta, de presedintele Romaniei, in contextul masurilor privind diminuarea efectelor crizei, i-a pus pe jar pe reprezentantii Sindicatului National al Functionarilor Publici, care sustin ca au cerut, in nenumarate randuri, realizarea unui audit independent cu privire la dimensionarea corecta a personalului institutiilor publice, dar acest lucru nu s-a realizat. Ca urmare, acestia au anuntat ca „vom protesta daca numarul functionarilor publici se va reduce cu 20 la suta”.
Dar cea mai mare parte dintre cei aproximativ 100.000 de functionari publici din Romania nu fac parte din sindicatul amintit sau din Federatia Sindicatelor din Administratia Publica, ci sunt afiliati la Alianta Nationala a Functionarilor Publici – SED LEX . Intrebat daca are sau nu in vedere declansarea vreunui protest asemanator, liderul Sindicatului „Finante” Prahova – care numara circa 830 de membri – Aurel Fanica (in foto), ne-a declarat: „Deocamdata, n-am stabilit ce plan de bataie vom adopta. Asta deoarece nu stim, exact, la ce reducere se refera seful statului. Adica, daca aceasta vizeaza toti functionarii publici din Romania sau doar pe cei din aparatul central ? Si-apoi, habar n-avem pe ce criterii se vor face aceste disponibilizari si, mai ales, cum s-a ajuns la acest procent”. Interlocutorul nostru a tinut sa adauge si faptul ca, de circa 7-8 ani incoace, schemele de personal din institutiile publice judetene din subordinea unor ministere (precum Directia Muncii, Inspectoratul Teritorial de Munca sau Casa Judeteana de Pensii) au ramas, in linii mari, neschimbate. Mai mult, conform unei hotarari de Guvern, incepand din luna ianuarie a acestui an, toate posturile ramase vacante dupa iesirea la pensie a persoanelor respective au fost, automat, blocate. „Schemele de personal au fost, probabil, umflate doar in cazul nenumaratelor agentii existente la nivel central. Deci, daca tine mortis, seful statului in acea zona trebuie sa umble cu bisturiul, nu la noi, in judete”, a adaugat Aurel Fanica.
In afara Sindicatului „Finante”, din judetul nostru mai sunt afiliate la Alianta Nationala a Functionarilor Publici – SED LEX si sindicatele din cadrul Casei Judetene de Pensii, Directiei Muncii, Inspectoratului Teritorial de Munca, Directiei de Statistica, Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca, deci in total, aproximativ 3.000 de membri.
D. CONSTANTIN